Parcul fotovoltaic se întinde pe o suprafață de 52 de hectare, aproape cât 10 stadioane. Investiţia a fost făcută de o firmă românească, lansată în urmă cu trei ani pe piaţa energiei solare din România.
Compania mai deţine în țară alte 50 de parcuri fotovoltaice, însă cel de la Târgu Cărbuneşti este cel mai mare.
„Se estimează că acest parc va produce peste 46.000 de megavați anual. Și dacă o să comparăm cu 440 de megavați, cât consumă orașul Cărbunești într-un an de zile vă dați seama vorbim de 3 zile, maxim 4 zile în care producția acestui parc ar asigura necesarul pe un an al orașului”, a declarat Adrian Pavelescu, director pentru energie al companiei TINMAR.
Pentru autoritățile locale, investiţia înseamnă bani mai mulţi la buget.„Mărește bugetul local cu 4,7 % sau, mai pe românește, în fiecare zi 150 de euro pe zi”, spune Mihai Mazilu, primarul din Târgu Cărbuneşti.
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şI Piscicultură, Lucia Varga, promite că va susţine un proiect de lege care să stimuleze producţia energiei si prin microhidrocentrale private.
„Noi o să venim, în perioada următoare, cu o legislație prin care să sprijinim asocierea în participațiune a Administrației Naționale Apele Romane cu firme private, pentru a amplasa grupuri de producere a energiei pe barajele pe care le avem, iar din profit să facem lucrările de apărare împotriva inundațiilor”, a declarat Lucia Varga.
Parcul fotovoltaic de la Târgu Cărbuneşti deja produce energie în Sistemtul Național. Puterea dezvoltată acolo este comparabilă cu cea a unei termocentrale de mărime medie.
Cele 80.000 de panouri fotovoltaice transformă 82 la sută din energia solară primită în energie electrică.