FOTO: Facebook ANAF
Noul președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Dragoș Doroș, promite simplificarea procedurilor de înregistrare în scop de TVA, simplificarea procedurilor de administrare și plată a impozitelor și taxelor și continuarea implementării programului cu Banca Mondială pentru reforma ANAF,
„ANAF este o instituție de o importanță crucială, care se află într-un amplu proces de restructurare, menit să răspundă cerințelor și exigențelor actuale. Vom continua implementarea programului cu Banca Mondială, care ne va permite să creăm o organizație modernă. Ne vom concentra pe simplificarea procedurilor de administrare și plată a impozitelor și taxelor și pe o interacțiune cât mai facilă cu plătitorii de taxe și impozite. Unul dintre exemple este chiar formularul 088 (de înregistrare în scop de TVA — n.r.), avem în vedere o aplicare mai puțin anevoioasă a acestuia. Vom fi parte activă a procesului început odată cu inițiativa guvernamentală Ťcomisia pentru tăiatul hârtiilorť. ANAF trebuie să fie o organizație puternică, pregătită să reacționeze prompt și cu profesionalism în toate situațiile”, a declarat noul președinte al ANAF.
Cea mai populară propunere postată pe maisimplu.gov.ro – platforma lansată de curând de Guvern în campania pentru reducerea birocraţiei – se referă la Formularul 088:
„Începând cu 01.02.2015 ANAF a emis Ordinul 18/2015 prin care s-a aprobat o nouă procedura de înregistrare a unui agent economic în scop de TVA cu condiţii mult mai stricte în ceea ce priveşte acest lucru prin introducerea unei declaraţii inexistente până acum şi anume Declaraţia 088 prin care se acordă un punctaj solicitantului şi în urmă acestuia este înregistrat în scop de TVA sau nu. Lucru justificat întrucât, conform ANAF, în materie de TVA s-au făcut foarte multe fraude fiscale, mai ales cu TVA intracomunitar (din spaţiul Uniunii Europene).
Menţionăm că acest punctaj este secret , discreţionar , şi care nu este cunoscut de către agentul economic ce solicită codul de TVA .
În urmă analizării punctajului acordat solicitantului de cod TVA , unul dintre cele mai întâlnite motive de refuz a acordării codului de înregistrare în scop de TVA este acesta : „persoană impozabilă NU justifică intenţia şi NU are capacitatea de a desfăşura activitate economică, pentru a fi înregistrată în scopuri de TVA” .
Însă ANAF ignoră cu desăvârşire jurisprudenţa Curţii Europene de Justiţie care s-a pronunţat asupra dreptului unei persoane impozabile (firme) să solicite şi să fie înregistrată în scop de TVA dacă îndeplineşte condiţiile de formă impuse de lege.
Hotărârile Curţii Europene de Justiţie sunt obligatorii pentru toate statele membre ale Uniunii Europene”.