Într-o întâlnire cu presa, marți seara, după vizita premierului Shinzo Abe la Cotroceni, Norio Maruyama, secretarul de presă a Ministerului japonez de Externe, a minimalizat absența premierului, explicând ce au câștigat oamenii de afaceri japonezi în urma vizitei.
Maruyana a spus că vizita și-a atins scopul și că absența discuțiilor purtate cu premierul României nu a fost un factor care să pericliteze succesul vizitei. ”A fost important sa avem discuții cu importanți oameni de afaceri din România, la nivel de CEO. Politicienii sunt schimbați, dar oamenii de afaceri rămân aceiași”, a spus secretarul de presă. El a subliniat că delegația s-a întâlnit și cu vicepremierul Paul Stănescu. Întrebat ce relevanță a putut avea această întâlnire în condițiile în care schimbările politice îl afectează și pe acesta, Maruyana a spus: ”chiar dacă sunt schimbați (politicienii - n.red.) au fost în măsură să explice delegației care este mediul de afaceri”, a spus el.
Surse din cadrul delegației Japoniei au declarat neoficial că succesul vizitei este confirmat și de faptul că în toamna acestui an o nouă delegație economică a Japoniei va sosi în România de data aceasta sub umbrela JETRO, Organizația pentru |Comerț a Japoniei, o importantă entitate semi-guvernamentală care promovează comerțul liber și investițiile între Japonia și alte țări.
Maruyana a oferit și explicații pentru faptul că Japonia este de abia al 22-lea investitor din România, cu investiții decâteva zeci de ori mai mici decât cele ale unor țări UE. ”Suntem cel mai mare investitor asiatic din România”, a spus el. Țările UE, investitori mai importanți în România, sunt mult mai apropiate geografic, a explicat el.
Delegația japoneză a inclus membri importanți în board-ul unor companii japoneze, precum Yazaki, Marubeni, Fukuyama, Itochu.
Citește aici mai multe despre investițiile japoneze în România.