Românii ar putea suporta în curând noi scumpiri. Vom plăti mai mult pentru medicamente, haine şi maşini. Motivul: ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord. Transportatorii au calculat că mărfurile aduse din Regatul Unit vor costa mai mult din cauza creşterii tarifelor de transport. Iar la asta se vor adăuga noile taxe vamale ce vor fi impuse dupa Brexit.
Lipsa unui acord privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a adâncit incertitudinile privind viitorul relaţiei cu Regatul Unit. Singura certitudine este că toate produsele pe care le importăm din această ţară vor fi mai scumpe.
Radu Dinescu, secretar general UNTRR: Estimările sunt că toate costurile vor crește cu minim 10%, dacă nu 18%, tocmai din cauza timpului de așteptare, procedurilor administrative și costurilor cu taxele vamale pentru produsele care vor fi transportate între Marea Britanie și UE.
Cel mai mult importăm medicamente din Marea Britanie. În total, 91 de milioane de euro în 10 luni din 2018.
Marian Pană, director de comunicare al Colegiului Farmaciștilor din România: În momentul de față, în UE, dacă analizăm importurile pe ultimul an, vedem că Marea Britanie reprezintă 5 %. Dacă euro va continua să se întărească, evident că medicamentele o să devină mai scumpe, cele de import.
În cantităţi semnificative, aducem şi haine, autoturisme, băuturi aloolice, iar dintre alimente, carnea de pasăre. Economiştii nu pot spune exact cu cât se vor scumpi acestea, însă un Brexit dur, fără acord, ar majora preţurile cu mai bine de 10 la sută.
Cristian Păun, profesor de economie: Cu siguranţă vor fi aplicate taxe vamale, atât la ceea ce vine, cât şi la ceea ce pleacă înspre Marea Britanie. Taxele vamale ar putea să facă foarte scumpe aceste livrări către Marea Britanie şi invers, evident. Va trebui să ne reorientăm spre alte produse din interioriul Uniunii Europene.
În primele 10 luni din 2018, România a cumpărat produse din Marea Britanie în valoare de 1,4 miliarde de euro, în creştere cu aproape 3%.