Unul dintre cei care au făcut pariuri greşite şi au pierdut bani frumoşi este miliardarul John Paulson. Deşi acesta şi-a redus la jumătate expunerea pe aur, decizia a fost luată târziu după ce preţul aurului s-a prăbuşit. John Paulson a marcat astfel o pierde de 350 de milioane de dolari din investițiile sale în aur.
Cu toate acestea, într-un raport al fondului său de investiţii încă merge pe aur. Un raport al Goldman Sachs care spune că aurul s-a aflat într-o bulă speculativă care se va desumfla până în 2014, an la sfârșitul căruia prețul aurului va ajunge la sub 38 de dolari pe gram.
Dar când unii pierd alţii câştigă. Miliardarul George Soros și-a redus plasamentele în instrumente financiare garantate cu aur înainte de scăderea puternică a cotațiilor din luna aprilie a acestui an. Însă, Soros nu mai creditează nici gigantul IT Google, reducându-şi expunerea pe această companie cu 60%. Însă banii trebuie să producă alţi bani. Aşa că miliardarul care a câştigat pariul pe scăderea aurului a făcut investiţii semnificative la Microsoft dar şi la compania de curierat FedEx.
De cealaltă parte oracolul din Omaha, Warren Buffett, prin Berkshire Hathaway, a anunţat o mutare spectaculoasă: preluarea unei participaţii de aproape 1% din acţiunile Exxon Mobil, cea mai mare companie petrolieră listată pe bursă din lume. Pachetul are o valoare de piaţă de 3,7 miliarde de dolari conform Bloomberg. Buffett consideră că acţiunile Exxon traversează o perioadă de evoluţie slabă, fiind subevaluate şi „ignorate” de alţi investitori, potrivit analiştilor. Există şi o explicație, rezultatele sub aşteptări din ultima perioadă. Însă şi aici există potenţial de creştere. Buffett a mai făcut spectacol pe această piaţă în 2007, atunci când a înregistrat un profit uriaş prin vânzarea unei participaţii la gupul PetroChina, preluată în 2003 pentru 488 milioane de dolari. Acţiunile PetroChina au crecut apoi de opt ori. Buffett mai deţine participaţii semnificative la Coca-Cola, IBM, Wells Fargo şi American Express.
Grupul Berkshire controlează peste 80 de companii cu activităţi diverse, de la asigurări şi producţia de bunuri de consum la transport feroviar de marfă şi furnizare de energie.