Ce efect va avea decizia FED privind dobânda asupra Europei de Est

Data publicării:
bani euro dolari GettyImages-107158537 1

Foto GettyImages

Potrivit BERD, decizia Fed de a majora costul creditului ar putea stimula o ieșire a capitalului din cele 37 de țări care formează aria sa de operațiuni, ducând la creșterea costurilor de creditare, scăderi pe piețele financiare și deprecieri de monede. Însă, BERD a subliniat că cel mai probabil aceste efecte vor fi modeste, deoarece puține din țările din aria sa de operațiuni au atras mari volume de capital în anii de după criza financiară din 2008, când creșterea economică slabă și politica monetară relaxantă din SUA și alte părți ale lumii au determinat investitorii să-și transfere banii spre economiile în curs de dezvoltare.

'În rândul țărilor BERD, cea mai expusă la volatilitatea piețelor și creșterea costurilor de finanțare este posibil să fie Turcia, care a beneficiat cel mai mult de intrările de capital post criză și unde dependența de intrările de capital în dolari, precum și ponderea datoriilor denominate în dolari sunt mai mari decât în alte țări BERD' a apreciat instituția financiară internațională.

Potrivit BERD, țările cu economii slabe sau cele care se confruntă cu 'incertitudini geopolitice', precum Rusia, Turcia și Ucraina, ar putea să se confrunte de asemenea cu ieșiri de capital, ca urmare a deciziei Fed de a majora dobânda de bază. În schimb, BERD susține că majoritatea țărilor din Europa de Est vor fi puțin afectate de decizia Fed și, în schimb, vor beneficia de pe urma eforturilor Băncii Centrale Europene de a stimula creșterea economică în zona euro.

Decizia de joi seara a Fed de a majora dobânda de bază cu 0,25 puncte procentuale era una așteptată de analiști și piețe, astfel că investiorii au avut timp să se pregătească pentru această decizie. De asemenea, economiștii BERD au calculat că, începând din 2013, reducerea intrărilor de capital în țările în care banca operează au dus deja la creșterea costurilor cu împrumuturile cu o jumătate de punct, precum și la o depreciere de 27% a monedelor locale în raport cu dolarul american.

Înființată în 1991, BERD sprijină dezvoltarea economiilor de piață și a democrației în statele din Europa Centrală până în Asia Centrală. BERD este deținută de 65 de state și două instituții interguvernamentale (Uniunea Europeană și Banca Europeană de Investiții).

De la începutul activității sale, BERD a investit aproximativ șapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România. În 2014, România a fost a șasea țară în topul principalilor beneficiari de investiții BERD.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara energetică a Balcanilor care stârnește Rusia și SUA. Unde zac îngropate peste două miliarde de euro
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
La 46 de ani, Usher se menține într-o formă de invidiat. Artistul a dezvăluit care este secretul aspectului...
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
Adevarul
Motivul dureros pentru care David Popovici nu face reclamă la casele de pariuri. Cazul de dependență pe care...
Newsweek
Care pensionari pierd între 150 și 700 lei la pensie în ianuarie? Efectul anulării indexării
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025