Mariana Vasile stă de câţiva ani într-un apartament ANL pentru care plăteşte 75 de lei pe lună chirie. Îşi doreşte să aibă casa ei, dar nu este convinsă că această locuinţă este cea mai bună variantă.
„Totul este rigips înăuntru, blocurile sunt prost făcute”, spune Mariana Vasile.
Pentru două camere, ar trebui să plătească aproximativ 24.000 de euro, dacă ar fi dispusă să cumpere apartamentul.
Preţul mediu pe metrul pătrat pentru o locuinţă ANL este, totuşi, aproape la jumătate faţă de cel al blocurilor noi.
Chiriaşul care vrea să devină proprietar ar urma să plătească între 440 şi 1.300 de lei pe lună rata, în cazul în care face un împrumut. O afacere rentabilă doar pentru stat, spun experţii în domeniul imobiliar.
Cele mai multe apartamente pregătite spre vânzare sunt la Craiova, Sibiu şi Vatra Dornei, dar oferte găsim şi la Cernavodă, Călimăneşti şi Bucureşti.
Marele avantaj al unui credit Prima Casă îl reprezintă faptul că banca acceptă un avans de numai 5 % din suma pe care clientul vrea să o împrumute. În noua variantă a programului, creditele vor fi acordate doar în lei, ceea ce ar creşte rata, comparativ cu un împrumut în euro.
„O comparaţie pentru aceeaşi sumă a creditului, 50.000 de euro şi echivalent în lei, arată o diferenţă de rată de 36 % în defavorea monedei naţionale”, spune Anca Bidian, directorul unei companii de brokeraj de credite.
„Ca să nu mai existe această temere, venim cu dobânzile la lei în apropierea celor din valută”, declara recent Guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
Dumitru Nancu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, a declarat la emisiunea „Catalog Imobiliar” de la Digi24 că există 30.840 de locuințe ANL, iar dintre acestea, agenția a scos 9.800 de locuințe la vânzare.
Chiriașii ANL au dreptul să cumpere apartamentele în care locuiesc la un an după ce le-au primit în folosință.
„Aici, practic, Guvernul a venit cu o soluție. Știți că media, sau profilul chiriașilor ANL sunt la venituri reduse și de aceea, pentru prima dată, Guvernul a alocat un plafon de 500 de milioane de lei pentru garanții pentru cumpărarea acestor locuințe”, a spus Dumitru Nancu.
„Am făcut și o analiză față de creditul ipotecar normal și față de creditul prin Prima Casă. Primul avantaj al acestui credit luat prin Prima Casă este faptul că avansul este de 5%, față de celelalte credite ipotecare de pe piață, unde avansul este de minim 15%. Practic, la o garsonieră construită prin ANL, la un preț de 20.000 de euro, atâta este prețul – este un preț standard pentru toate zonele – tânărul are nevoie doar de 1.000 de euro, în loc de 3.000 de euro cât era pe un credit ipotecar”, explică șeful ANL.
Un alt aspect este legat de veniturile pe care trebuie să le aibă un cumpărătpr de locuințe. Având în vedere că jumătate din prețul locuinței este garantat de Guvern, banca nu mai este nevoită să facă provizioane, astfel că scade și dobânda plătită de cumpărător, mai spune Dumintru Nancu.
Urmăriți declarațiile preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe la Catalog Imobiliar: