Scăderea dobânzilor bancare, până la minime istorice, determină românii să caute şi alte metode să-şi înmulţească banii. Alternative profitabile sunt plasamentele pe bursă, cu randamente de aproape 10% anul trecut şi piaţa imobiliară, cu o creştere a preţului pe metru pătrat construit de peste 9 procente într-un an. Specialiştii spun că însă că şi riscurile sunt pe măsură, relatează Digi24.
Distanţa dintre siguranţa unui depozit bancar şi riscul pe care-l presupune o investiţie la Bursă se măsoară în procente. Cine vrea să fie sigur că nu pierde banii, tot spre bănci merge, chiar dacă dobânda medie anuală a ajuns să fie de numai 0,9%. Profitul într-un an din investiţii poate fi şi de 10 ori mai mare. Atât a fost randamentul în lei la Bursă, anul trecut.
„Randamentul a fost de 97% creştere în ultimii 5 ani în euro. Aici adăugăm creşterea preţului acţiunii plus dividendele încasate”, spune Lucian Anghel, preşedinte BVB.
„Depozitele le-aş exclude din prima pentru că asta m-a făcut să mă orientez către bursă pe mine. Tristeţea de a obţine o dobândă de 1% sau sub 1% după un an de zile şi de a mai plăti şi comisioane de administrare, întreţinere cont şi toate celelalte”, afirmă Ionel Popescu, investitor Bursă.
Specialiştii în investiţii spun că, pentru un profit bun, dar ceva mai sigur, soluţia ar fi ca suma să fie împărţită între imobiliare şi bursă, două domenii financiare care au avut căderi mari în perioada de criză.
„Cred că jumătate spre 3 sferturi din portofoliu l-aş avea pe active gen bursă, bonduri, aş căuta o diversificare mai mare. Nu aş ţine totul pe bursă, cum nu aş ţine totul pe imobiliare”, afirmă Mihai Nichişoiu, broker.
Anul trecut băncile au avut cel mai scăzut nivel al depozitelor din 2008 încoace. Suma totală la depozitele în lei şi euro a fost puţin peste 126 de miliarde de lei. În scădere cu 9% faţă de 2015. Piaţa construcţiilor noi a înregistrat în ianuarie 2017 faţă de aceeaşi lună din 2016 un avans al preţurilor cu aproape10 procente.Tot cu 10 procente a crescut şi principalul indice bursier.