În prezent, persoanele fizice plătesc un impozit mult mai mic faţă de firme. La o clădire de birouri, persoana fizică plăteşte un impozit de 2.000 de lei, iar persoana juridică - cel puţin 5.600 de lei. Ministerul Finanţelor voia eliminarea acestei diferenţe, dar autorităţile locale spun că nu pot actualiza în timp util bazele de date.
„În momentul de faţă, nu avem o dată certă să vă zic că intră la 1 ianuarie 2015 sau 2016. Politicul va decide. Deja avem semnale din partea autorităţilor locale, deci cei care gestionează aceste impozite, ca termenul să fie 1 ianuarie 2016”, spune Gheorghe Marinescu, şef al Direcţiei Taxe şi Impozite din Ministerul Finanţelor.
Jocul de-a proiectul a început în iulie. Ministerul Finanţelor a publicat proiectul care prevedea majorarea acestor impozite. Acesta a fost însă retras şi nicio altă variantă de lucru nu a mai fost publicată, în ciuda declaraţiilor ministrului Finanţelor.
Situaţia în acest moment este ambiguă. Oficialii Ministerului Finanţelor spun că impozitele vor rămâne la fel. Autorităţile locale se vor baza în continuare doar pe declaraţiile de bună credinţă ale contribuabililor.
„Autorităţile locale nu au softul necesar care să le ajute să identifice dacă persoana fizică care declară într-o localitate dacă mai deţine şi alte proprietăţi în alte localităţi”, spune Gheorghe Marinescu.
În prezent, un proprietar care are două apartamente spaţioase într-o zonă centrală din Bucureşti plăteşte un impozit de aproape 700 de lei. De la 1 ianuarie 2016, va plăti cu aproape 150 de lei mai puţin.
Cu toate acestea, Specialiştii în fiscalite susţin că impozitele vor creşte totuşi:
„La un apartament de 60 de metri pătraţi, ar putea creşte cu 5 lei din eliminarea unei reduceri”, spune Gabriel Biriş, specialist în fiscalitate.
Situaţia va fi decisă politic. Noul Cod este nepublicat, deşi termenul de intrare în vigoare a rămas anul viitor. Unele reguli ar putea fi, însă, aplicate, preferenţial, abia din 2016.