Foto: Agerpres
„Nu am luat această hotărâre încă. O să discutăm în structurile de conducere ale ALDE, dar este clar că bugetul ne provoacă o uriașă nemulțumire”, a declarat Tăriceanu, întrebat fiind dacă parlamentarii formațiunii vor vota împotriva proiectului de buget.
În opinia sa, în proiectul de buget, domenii de interes, precum sănătatea sau educația, nu sunt finanțate corespunzător, în timp ce „forța statului este infinit mai bine subvenționată”.
„Constatăm că, în proiectul de buget pe care actualul guvern l-a trimis Parlamentului spre examinare, sistemul de apărare primește de două ori mai multe fonduri decât sistemul național de educație, cercetare și inovare, iar serviciile secrete de patru ori mai mult decât cultura și patrimoniul național. (...) De fapt, constatăm, analizând bugetul, că forța statului este infinit mai bine subvenționată decât demnitatea și creativitatea cetățenilor. Dreptul acestora la o viață autonomă, responsabilă, împlinită și rodnică pălește în fața dorinței statului de a-și spori puterea de control asupra vieții cetățenilor. (...) Sunt domenii care sunt complet neglijate, cum ar fi educația și sănătatea, unde sunt alocate sume derizorii, care par mai degrabă să conducă la ideea că ne resemnăm sau că aceia care construiesc bugetul acceptă ideea că România este o țară de mâna a doua, la periferia UE”, a mai susținut acesta.
Președintele Senatului este de părere că discutarea acestuia în Parlament, pe parcursul unei singure săptămâni, justifică percepția negativă pe care societatea o manifestă cu privire la clasa politică și la instituțiile statului.
„Nu este piesă de lege mai importantă decât bugetul. Dacă bugetul României, care desenează destinul acestei țări pentru anul viitor și pentru anii care urmează, se rezolvă într-o săptămână, atunci să nu ne mai mirăm de ce percepția în legătură și cu clasa politică și cu instituțiile fundamentale este atât de proastă”, a mai spus acesta.
Totodată, C.P. Tăriceanu a reiterat că, în opinia sa, bugetul propus pentru anul 2016 „seamănă cu un fel de peticeală”.
„Bugetul trebuie să fie reflectarea unei viziuni și această viziune se transpune prin politici. Un buget trebuie să își asume un obiectiv. Noi nu vedem absolut nimic, decât o încercare de a păcăli și cetățenii și instituțiile internaționale - FMI și Comisia Europeană”, a mai spus acesta.