Jumătate dintre producătorii de cărămidă deja au intrat în faliment din cauza lipsei de comenzi.
Economia se mișcă doar în preajma alegerilor, se plâng oamenii de afaceri.
„Se pot vedea foarte clar perioadele de alegeri. E o creștere de 5-6%, apoi urmează căderea. Anul trecut în aprilie și mai a fost o întrecere socialistă în anveloparea termică a blocurilor.Începând din iunie toata lumea umbla dupa bani. Sunt investiții care iau ochii, de ce sa nu o spunem, și se duc”, spune Claudiu Georgescu, președintele Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții.
Nu doar reabilitarea termică a blocurilor a înșelat așteptările constructorilor, ci și programul Prima Casă, care s-a transformat, spun ei, pentru bănci într-o afacere cu locuințe vechi.
Sectorul construcțiilor va fi anul acesta aproape la jumătate din valoarea înregistrată în 2008. Dacă atunci investițiile depășeau 15 miliarde de euro, acum ar putea fi sub 8 miliarde, susțin reprezentanții companiilor din domeniu. În plus, numărul de salariați a scăzut cu 20% în ultimii 5 ani, deși începând de anul trecut a crescut numărul de angăjari. În perioada următoare, însă, mulți producători își vor închide porțile din cauza iernii și a lipsei lucrărilor de infrastructură promise de guvern.
„Nu avem cu cine să discutam. Vorbim cu cineva și lucrurile trebuie reluate cu cel care vine și care, de multe ori, nu cunoaște problemele. Aceste schimbări atât de frecvente ale miniștrilor, ale liderilor executivi din zona drumurilor creează probleme mari pentru cei care derulează contracte acolo”, spune Laurențiu Plosceanu, președintele Asociației Antreprenorilor în Construcții.
Mulți constructori vor intra în insolvență din cauza datoriilor de peste un miliard de euro, pe care statul le are la firmele cu care au realizat diferite lucrări, avertizează specialiștii.