Într-un top al capitalelor europene cu cel mai scump curent electric distribuit populaţiei, Bucureştiul este pe locul patru. Curentul îi costă pe locuitorii Capitalei 26,5 eurocenţi pe kilowat oră, potrivit datelor colectate de asociaţia finlandeză Vaset.
Doar în Berlin, Praga şi Lisabona tarifele sunt mai mari. Şi, chiar dacă studiul finlandezilor a fost făcut pe capitale, tarife sunt practic aceleaşi şi la nivel ţărilor.
România are aşadar o electricitate scumpă comparativ cu restul Europei. Facturile la curent sunt influenţate de foarte mulţi factori care diferă de la o ţară la alta. În primul şi în primul rând contează resursele care sunt folosite pentru generarea energiei. Iar în România, resursele regenerabile, inclusiv energia hidro, reprezintă aproximativ 28% din producţie. România este unul dintre statele Uniunii Europene cu cea mai mare pondere a energiei verzi în producţia de electricitate. Însă acastă energie verde a fost susţinută cu subvenţii care se simt în factură.
În producţia de electricitate, gazele naturale au cam aceeaşi pondere pe care o au eolienele şi hidrocentralele. Iar gazele naturale din România sunt printre cele mai ieftine din Uniunea Europeană.
În topul capitalelor cu cele mai mici tarife la gazele naturale distribuite populaţiei, Bucureştiul este pe locul cinci. România are avantajul unor rezerve proprii şi depinde mult mai puţin de Gazprom decât alte ţări europene.
Însă, pe lângă resursele naturale şi modul de producţie al energiei, facturile sunt influenţate şi de nivelul taxelor sau de marja de profit pe care încearcă să o obţină companiile energetice.
În medie, în Europa, producţia de energie reprezintă doar 41% din factura finală, distribuţia acestei energii 33%, subvenţiile şi taxele pe energie 11%, iar taxele comerciale 16%.
Tocmai de aceea, Marea Britanie, care are în facturi o pondere mult mai mare a producţiei propriu-zise, are şi unele dintre cele mai ieftine utilităţi din Europa.