Pe fondul curățeniei din bilanțurile băncilor, afacerile firmelor de recuperare de creanțe înregistrează creșteri spectaculoase. Dacă în 2010 acestea aveau împreuna o cifră de afaceri de puțin peste 120 de milioane de lei, un an mai târziu ajungeau la aproape 170 de milioane. Asta pentru ca, în 2014, să atingă aproape 200 de milioane de lei, potrivit unei analize KeysFin.
În perioada 2010- 2014, numărul companiilor specializate în recuperarea creanțelor aproape că s-a dublat. În 2010, pe creditele restante ale românilor se băteau 105 firme. În următoarele 12 luni, numărul lor a crescut cu 25%, pentru ca anul următor să avanseze cu alte 15 procente.
Așa se face că, în 2014, în România activau aproape 200 de firme de recuperare de creanțe. Împreună, acestea au aproximativ 3.000 de angajați, adesea acuzați de abuzuri împotriva datornicilor, amenințări și hărțuiri.
În piața recuperatorilor însă, imaginea chiar nu contează. Datele furnizate de KeysFin arată că, în cei patru ani, companiile din domeniu și-au crescut profitul cu două milioane de lei, de la 19,3 milioane cât încasau în 2010, la 21,4 milioane cât au înregistrat anul trecut.
Pentru recuperatorii de creanțe, centrul afacerilor este chiar Capitala. Aici este concentrată aproape 90% din piața de profil din România. Afacerile din București au depășit, anul trecut, 174 de milioane de lei, deși în 2010 firmele de aici aveau încasări cu 40% mai mici.
Din toate împrumuturile date în România, 40% sunt în București și împrejurimi. Așa se face că, în Capitală, veniturile sunt de o mie de ori mai mari decât în Constanța, Tulcea, Galați, Brăila, Vrancea și Buzău la un loc.
Pe masa firmelor de recuperare stau acum undeva la 5 milioane de dosare ale celor care nu și-au mai plătit ratele sau facturile. Mai bine de o treime din aceste cazuri sunt însă pasate recuperatorilor de către bănci.