Grosul afacerilor Lafarge în România e reprezentat de două fabrici de ciment, la Medgidia și Hoghiz, în județul Braoov, plus stația de măcinare de la Târgu Jiu. Pe lângă acestea mai are stații de betoane, de agregate și lianți speciali pentru construcții. În total e vorba de circa 500 de angajați.
În viitorul grup LafargeHolcim vor ramâne doar activele din România ale companiei elvețiene, fabricile din Câmpulung și Aleod, la care se adaugă o stație de măcinare și terminale de ciment. Compania are aproximativ 950 de angajați.
Prin vânzare, afacerile ar fi redimensionate astfel încât să nu existe probleme de concurență. Practic ar ajunge să aibă o treime din piață, atât cât au fiecare în parte în acest moment.
Cele două companii trebuie să vândă active de cinci miliarde de euro pentru a obține aprobarea fuziunii plănuite.
Iar experții grupurilor au făcut deja împărțirea. Lafarge trebuie să renunțe la operațiunile din România și Germania. În Ungaria și Serbia vor fi vândute cele ale Holcim. Iar curățenia continuă cu fabrici din aproape toate țările unde cele două companii sunt prezente.
Va fi o abundență de active scoase la vânzare pentru care trebuie găsiți cumpărători.
În România, al treilea jucător de pe piața cimentului estre Heidelberg Cement, prin Carpat Cement. Și el are tot o treime din piață.
Intrarea unei noi companii este cea mai probabilă mișcare, potrivit Financial Times,
Rușii văd o oportunitate în această reașezare a LafargeHolcim. Eurociment, compania deținută de miliardarul rus Filaret Galchev ar dori să cumpere fabricile din România și din aceasta zonă.
Eventuala tranzacție ar putea fi facilitata și de statutul omului de afaceri de al doilea mare acționar de la Holcim.
Fuziunea dintre Lafarge și Holcim, concretizată doar în schimb de acțiuni, este evaluată la 29 de miliarde de euro, inclusiv datoriile.
Lafarge a intrat în România în 1997, prin preluarea Romcim. Ulterior a mai preluat și alte societăți și a dezvoltat unități de la zero.