Pe lângă pachetul de acțiuni, Bank of Cyprus vinde către Strabag o facilitate de credit și un împrumut subordonat, a anunțat banca cipriotă. Cum Strabag avea deja 65%, devine acționar unic.
În tranzacție pare că este inclus un împrumut de 110 milioane euro acordat Societății Companiilor Hoteliere Grand, cea care administrează Marriott.
E un credit mai mare decât valoarea tranzacției, însă cei implicați nu dezvăluie cât mai e de rambrusat din respectivul împrumut, acordat în 2012 pentru cinci ani. Marriott a fost evaluat în 2006 la 150 de milioane de euro, dar de atunci nu au mai apărut informații despre cât ar costa cu totul.
Cu aceasta vânzare, Bank of Cyprus mai șterge o afacere din România. În aprilie și-a lichidat participația de 10% de la Banca Transilvania pentru care a obținut 82 de milioane de euro.
Ciprioții au ajuns acționari la Marriott indirect, în urmă cu patru ani. Au preluat ONT Carpați care deținea 30% din hotel. ONT adusese la proiect ca aport în natură clădirea construită în comunism, în care s-a facut Marriott-ul actual.
Bank of Cyprus a preluat direct pachetul de acțiuni în urmă cu doi ani. S-a facut simplu, prin falimentarea ONT. Un faliment dorit chiar de bancă, în contul unei datorii de 5 milioane de euro.
Ciprioții au decis intrarea în faliment pentru că nu au vrut să vină de acasă cu 1,8 milioane de euro pentru a majora capitalul social al ONT. Și atunci au executat compania pe care o dețineau pentru datoria neplatită, iar activele sale au fost preluate.
Bank of Cyprus a părăsit sistemul bancar românesc de anul trecut. Depozitele au fost preluate de Marfin, care la rândul său este acum de vânzare.
Bank of Cyprus are probleme financare și este una dintre cele trei bănci care au împins guvernul de la Nicosia să ceară ajutor financiar. Cipru a închis a doua mare bancă a țării, Laiki, iar activele bune au fost preluate de catre Bank of Cyprus care este obligată să se restrângă, prin tranzacții precum cele facute în România.