Cele 800 de milioane de euro, cât au avut băncile la dispoziție în 2013 pentru credite prin programul „Prima Casă”, nu vor ajunge decât până la jumătatea anului în cazul unor bănci.
„Solicitările de credite au fost onorate și, practic, s-a cam epuizat plafonul. Noi sperăm ca acest program și altele similare să poată continua”, afirmă Petre Bunescu, vicepreședinte BRD.
„Ce vă anunț este că mai sunt bani, circa 100 de milioane de euro la băncile repartizate și că dupa calculele noastre vor mai dura până în octombrie”, susține Aurel Șaramet, președintele Fondului de Garantare a Creditelor.
Din păcate calculele arată altfel. Suma de 100 milioane de euro garantată de stat înseamnă credite de 200 milioane. Și cum fondul primește 100 de dosare pe zi, înseamnă că mai sunt fonduri disponibile pentru 8 săptămâni. Multe bănci și-au epuizat plafonul de acordare a creditelor, dar brokerii spun atrag atenția clienților. Băncile acceptă dosare în analiză și le țin în bancă până când fondurile sunt epuizate complet. Apoi le propun clienților produse ipotecare clasice, cu avans și dobanzi mult mai mari.
„Băncile nu sunt obligate și, din experiență, am văzut că nici nu fac acest lucru, de a anunța clienții de o potențială terminare a fondurilor”, spune Dragos Nichifor, broker de credite.
Oamenii s-au grăbit să cumpere case în primele luni ale anului după anunțul că programul „Noua Casă” ar putea duce la scumpirea locuințelor din moment ce oferta de case va fi mai mică, fiind permise doar tranzacțiile cu case noi. Ce se va întâmpla dacă Guvernul nu va suplimenta fondurile pentru anul acesta?
„Eeste posibil, având în vedere experiența anilor trecuți că pe piață să se constate o perioadă de blocaj”, afirmă Alina Busuioc, directorul unei agenții imobiliare.
După ce programul „Prima Casă” se va încheia, prețul apartamentelor vechi se va reduce anul acesta cu 5-7 procente, spun agențiile imobiliare.