BUSINESS CLUB. Finanțele vor să limiteze creșterile salariale în companiile de stat

Data publicării:
bani 3-4

Finanțele vor să lege direct marjele salariale de productivitate. Ar fi de-a dreptul o revoluție, căci așa e normal, iei mai mulți bani în funcție de cât aduci companiei. Criteriul este foarte bun, doar că așa cum e definit el, este variabil și în final nu aduce neapărat eficiența. Dar e un bun început.

Potrivit unui act normativ elaborat de Ministerul Finanțelor, creşterile salariale din companiile de stat vor fi limitate la 60% din creșterea de productivitate. Prin urmare, dacă angajații au adus într-un an 100 lei în plus prin munca lor, atunci au dreptul la 60 de lei să-i împartă în salarii.

Încercări de a plafona salariile au existat în trecut, chiar cu condiționarea productivității, dar tot timpul s-au găsit soluții. Salariul nu creștea, dar răsăreau bonusuri și prime. Finanțele vor să închidă această portiță. Creșterea în funcție de productivitate va include orice formă de beneficiu, salariu, primă, chiar și plăți în natură.

Acest capac pus de autorități nu asigură un succes. Actul normativ definește productivitate ca o creștere valorică în urma activității companiei, dar și fizic. Introducerea criteriul fizic, cantitativ, lasă loc de manevre. Se poate lucra pe stoc. O companie poate produce marfă fără să o vândă și îndeplinește criteriul, iar salariile pot fi mărite. Și în această schemă eficiența este departe de a ajunge în respectiva firmă. Iar cazuri de acest gen au fost cu nemiluita. Minele din componența complexelor energetice au scos munți de cărbune care au rămas nefolosiți și într-un final angajații au plecat în șomaj tehnic pentru că nu mai aveau ce face. Productivitate însă crescuse, era vizibilă în haldele de cărbune. Doar că așa, o companie ajunge să fie secată financiar - cheltuiește bani, dar nu încasează din vânzări.

O altă modalitate prin care Ministerul Finanțelor vrea să facă puțină curățenie în companiile de stat este prin introducerea unor reguli de construcție a bugetelor de venituri și cheltuieli. Există un obicei de a umfla cifrele din venituri pentru a justifica diverse cheltuieli, dar în final încasările nu sunt realizate. Pentru a acoperi această bază, Finanțele vor să introducă o regula prin care, dacă în ultimi doi ani compania nu a realizat cel puțin 90% din veniturile propuse, atunci trebuie să-și plafoneze viitorul buget la cel din anul precedent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...