BUSINESS CLUB. Evaziune servită...pe bon

Data publicării:
bon

Reporterul Digi24 a intrat într-un restaurant din centrul Capitalei, la ora prânzului, și a făcut comanda. Servirea a fost ireproșabilă. Dar, în loc de bon, chelnerul a oferit o notă de plată, adică un document nefiscal. Reporterul a cerut și bonul fiscal. 

După ce a primit și bonul, s-a putut face comparația. În primul rând, nota de plată a fost eliberată la ora la care s-a comandat mâncarea, adica 14.44, dar bonul fiscal apare cu ora 1.31 dimineața. Un posibil răspuns este că acesta este primul bon ieșit din casă în data de 7 iunie. Apoi, pe nota de plata nu figurează nici TVA, în timp ce pe bon, taxa pe care o încasează statul, este de peste 2 lei. Așadar, din acest prânz nefiscalizat, statul a pierdut 24% din valoarea tranzacției. În plus, daca solicitați bonul fiscal, dar nu îl luați cu dumneavoastră, valoarea acestuia poate fi scăzută din casă.

„Consider că ar trebui interzisă orice nota de plată nefiscală. Notele de plată nefiscale sunt fie niște bonuri scrise de mână, fie niște bonuri scrise de calculator pe care scrie: bon nefiscal, notă de plată, proformă. Nefiind într-o memorie care nu se poate șterge, baza de date respectivă nu se fiscalizează”, a explicat Gabriel Birio, specialist fiscalitate.

„Dacă e să căutăm modele, putem să ne uităm la vecinii noștrii de la sud. Dacă de exemplu se investește în legarea tuturor caselor de marcat din țară la sistemul informatic al Fiscului, foarte ușor se pot depista aceia care nu emit bonuri fiscale”, a explicat  Emilian Duca, consultant fiscal.

Statul vrea să preia alte modele: pe cel din Grecia, unde clienții restaurantelor nu plătesc dacă nu primesc bon fiscal, sau pe cel din Malta, unde există o loterie dedicată celor care păstrează bonurile fiscale.

Specialiștii fiscali spun că o metodă eficienta de reducere a evaziunii ar fi introducerea unor facilități la plata cu cardul. De exemplu, cine achită cu cardul să primească înapoi un procent din valoarea TVA.

În România, o mare parte din gaura din buget este provocata de contrabanda cu țigări, alcool și produse energetice. Potrivit Consiliul Fiscal, evaziunea din toată economia ajunge la 15% din Produsul Intern Brut. Adică aproximativ 20 de miliarde de euro. Dacă pe lângă evaziune am adăuga și munca la negru, vedem că statul pierde anual peste 38 de miliarde de euro. Asta înseamnă că economia subterană din România se apropie de o treime din PIB.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce meserie inedită are acum Alex Pruitt, actorul din Singur acasă 3. Este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...