Analiștii estimeazăcăeconomia României a scăzut cu pânălajumătate de punct procentual în ultimele trei luni din 2012. Nicilanivelul întregului an nustămfoarte bine.
„Pe tot anul 2012, după estimările noastre amputeavedea ouşoarăcreștere a economiei de 0,2lasutăînan, ceea ce, maidegrabă, înseamnă o stagnare economică, avândînvederecăsuntem oţarăemergentăpentru careşiritmuri de creștere de 2lasutăsuntmodice”, explicăMelania Hăncilă, economist-șef Volksbank.
A fost identificat însă principalul vinovat: seceta dinvara lui 2012.
„Anul trecut am avut 30% scădere a agriculturii, anulastasăne revenim”, a declarat premierulVictorPonta.
Laastase adaugăcriza dinzonaeuro, care adusladiminuarea exporturilor, principalul motoralcreșteriieconomice în 2011.
„Am realizat anul trecut exporturiînUEmaimici cumaibine de jumătate de miliard de euro,şansa noastră a fostcăne-am îndreptat spre alte pieţe, extra-europene, unde am avutplus300 milioane de euro”, a afirmat Mihai Ionescu, secretar general alAsociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).
Nici investițiile străine nu ne-au ajutat.Anul trecut, România a atras investițiide doar 1,6 miliarde de euro,față de 1,8 miliarde de euro în 2011. A fostalpatrulea an consecutiv de scădere.
„E clarcă România are nevoie de investiţiistrăine multmaimaripentru aputeacrește. Probabilcăun nivel optim de investiţiidirecte pentru economia României ar fi undevaînjur de 4-5 miliarde de euro pe an”, a spusEugen Sinca, economist BCR.
Estimările analiştilor nusuntîmbucurătoare, având în vedere că în iunie abia am ieşit dintr-o altă recesiune tehnică. În ultimele trei luni din 2011 şi în primele trei luni din 2012, economia a mers în josca urmare a îngheţului din iarnă, care a blocat economia.