Carnea de porc este cea mai consumată în momentul de faţă. Datele Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că producţia de carne de porc va trece anul acesta de 114 milioane de tone. Dar producţia de pui avansează mai repede şi ajunge la 106,4 milioane de tone.
Puiul câştigă teren pentru că este mai ieftin de produs, ciclul de creştere este scurt şi nu face subiectul unor restricţii religioase. Costurile de producţie din America şi din Brazilia, cei mai mari producători de carne de pasăre, sunt cu 30 la sută sub cele din Europa şi China.
Carnea de vite abia depăşeşte pragul unei producţii de 68 de milioane de tone, iar cea de ovine e foarte redusă - circa 14 milioane de tone.
În total, producţia de carne în acest an este de 308 milioane de tone. Anual circa 57 de miliarde de animale sunt sacrificate pentru carne. La ea se adaugă şi o producţie de 162 de milioane de tone de peşte, cu 3 la sută mai mult faţă de 2012.
Aceleaşi date mai arată că în ţările dezvoltate consumul de carne pe cap de locuitor se apropie de 80 de kilograme pe an, de peste două ori mai mult decât consumul din ţările în curs de dezvoltare. Consumul de carne din ţările emergente creşte de la an la an, în vreme ce în ţările industrializate avansul este tot mai redus. Media la nivel global este de circa 43 de kilograme de carne pe an.
Deşi rămân la niveluri istorice, preţurile la carne au început să scadă din a doua jumătate a anului trecut. Tendinţa se menţine şi acum, aşa că producătorii de carne şi de pui trebuie să găsească soluţii pentru a-şi optimiza profiturile
Se estimează că în 2050 consumul global de carne, fără peşte, va ajunge la uriaşa cantitate de 456 de milioane de carne. Ar însemna o creştere de 50 la sută. Este o creştere pusă sub semnul întrebării de consumul uriaş de resurse pe care-l va presupune creşterea animanelor.