Majoritatea celor care caută apartamente în București au bugete de până la 60.000 de euro, adică se încadrează în plafonul stabilit pentru programul „Prima Casă”.
Foarte puțini cumpărători, doar 7 la sută, se aruncă la sume mult mai mari, de peste 100.000 de euro.
„Apartamentele de trei camere sunt destinate familiilor, sunt familii care au cel puțin un copil, își doresc o cameră dedicată, iar în perioada de criză, una dintre oportunități este acest ecart mic între prețul apartamentelor cu două camere și cele cu trei camere”, explică Răzvan Muntean, director general Imopedia.
Care sunt zonele căutate
Diferențele de preț între locuințele cu două camere și cele cu trei camere sunt mici, spun specialiștii.
„Depinde de zonă, pot fi de 5.000, de 10.000, de 15.000 de euro diferență în cartiere. Dacă vorbim de zone ultracentrale, suma crește, dar marea masă a cumpărătorilor se axează pe cartiere și zone centrale ale Bucureștiului”, detaliază Răzvan Muntean.
Numărul de camere este cel mai important criteriu de căutare a unei locuințe. Prețul este abia pe locul al doilea, urmat de zoăa. Cele mai căutate zone rezidențiale din București sunt Titan, Militari, Drumul Taberei, Berceni și Bucureștii Noi.
Locuințele noi, în zone cu infrastructură, câștigă tot mai mult teren în fața celor vechi. Dacă în 2008, doar 3 la sută din clienți optau prima dată pentru un apartament nou, acum procentul a ajuns la 33, potrivit Imopedia.
În cazul apartamentelor cu trei camere, prețurile solicitate au scăzut și cu 50 la sută în anumite zone. Cu toate acestea, tranzacțiile se încheie mult mai greu față de anul 2008. Un vânzator așteapta acum între șase și opt luni pentru a găsi un cumpărător.