Pentru a doua zi consecutiv, bursa de la Tokyo a deschis în pierdere, cu aproape două procente. Până acum, principalii jucători de pe piaţă, producătorii auto Toyota, Honda şi Nissan, au înregistrat o scădere de până la 4,3%.
Prăbuşirea bursei de la Shanghai a zguduit şi Wall Street, centrul financiar al celei mai mari economii mondiale. La şase minute de la deschiderea bursei, indicele Dow a înregistrat cea mai mare scădere din istorie. A pierdut peste o mie de puncte într-o singură zi. O lovitură dură, având în vedere că Dow urmăreşte evoluţia celor mai importante şi profitabile companii americane.
Brendan Ahern, analist economic: Investitorii americani realizează că ceva este în neregulă, slăbiciunea pe care o vedem în industria din China e un semn al unei posibile slăbiciuni în Uniunea Europeană şi aici, în Statele Unite.
Pentru prima oară în şase ani, preţul barilului de petrol a coborât sub pragul de 40 de dolari.
Christina Alesci, corespondent: Petrolul, aşa cum ştiţi, este barometrul pentru creşterea economică la nivel global. La acest moment, este în cădere liberă, ceea ce nu e în ajutorul pieţelor financiare.
Lunea neagră din China a făcut probleme şi în Europa. Bursele de la Paris, Londra şi Atena au cunoscut scăderi importante, de până la 10%, iar la Frankfurt şedinţa de tranzacţionare a început cu peste trei procente în pierdere şi a înregistrat cea mai mare scădere din ultimele şapte luni.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Sunt convinsă că oficialii chinezi vor face tot posibilul să stabilizeze situaţia de acolo.
De suferit au avut şi cele mai puternice monede din America Latină. Realul brazilian şi peso-ul mexican au pierdut teren în faţa dolarului. Este cea mai mare depreciere din ultimii şase ani pentru Brazilia şi din ultimii 12 ani pentru Mexic. Prăbuşirea pune o presiune şi mai mare pe Brazilia, ţară care se confruntă deja cu cea mai mare criză economică din ultimele trei decenii. Dolarul a crescut faţă de realul brazilian cu aproape 34 la sută de la începutul acestui an.