Bugetul secret al Rusiei, ameninţat de corupţie. Până în 2020, armata ar trebui să fie modernizată cu 700 de miliarde de dolari

Data publicării:
putin armata

De pe urma ambiţiilor militare ale lui Vladimir Putin, Rusia s-ar putea alege cu un mare tun dat de politicienii de la Moscova: achiziţiile masive de armament plănuite pentru anii viitori vor face ca până în 2016 un sfert din bugetul Rusiei să fie trecut la categoria secretelor de stat, iar sute de miliarde de dolari din banii plătitorilor de taxe vor fi cheltuite departe de ochii publicului. Şi asta, în condiţiile în care suspiciunile de corupţie la nivel înalt s-au ţinut lanţ în Rusia ultimelor două decenii.

Mai mult, organizarea Olimpiadei de Iarnă de la Soci din 2014 a demonstrat că fondurile publice nu trebuie să fie secrete pentru a fi cheltuite pe proiecte suspect de scumpe.

În următorii trei ani, cheltuielile secrete ale guvernului de la Moscova vor depăşi 300 de miliarde de dolari, iar în 2016, un sfert din bugetul Rusiei va fi clasificat, arată calculele Institutului rus de Politici Economice Gaidar. În Rusia, cea mai mare parte a cheltuielilor secrete sunt de fapt cheltuieli militare, iar până în 2020 armata rusă ar urma să fie înzestrată cu nave, avioane şi armament în valoare totală de 700 de miliarde de dolari. De aici şi o creştere a cheltuielilor bugetare clasificate în următorii ani. Însă până şi presa apropiată puterii de la Moscova s-a întrebat cum vor fi cheltuiţi aceşti bani, în condiţiile în care Rusia rămâne poate cea mai coruptă super-putere mondială.

Anul trecut, ministerul rus al Apărării, cel care va gestiona o mare parte din cheltuielile secrete, a fost lovit de mai multe scandaluri de corupţie. 200 de milioane de dolari au fost deturnate din proiectul de navigaţie prin satelit GLONASS, rivalul rus al GPS-ului american. O pagubă mai mică, dar cu un impact politic mai mare, a produs-o vânzarea de terenuri ale armatei către diverse companii. Acestea au fost sub-evaluate cu 100 de milioane de dolari, iar ministrul care a semnat tranzacţiile a fost demis la presiunile preşedintelui Putin.

Astfel de fraude pot da peste cap planul măreţ de modernizare a armatei pe care Vladimir Putin îl promovează de câţiva ani. La fel cum şi o altă ambiţie a preşedintelui rus, organizarea Olimpiadei de Iarnă în staţiunea Soci a fost marcată de asemenea de scandaluri de corupţie. De exemplu, pregătirile pentru evenimentul sportiv i-a adus contracte de 7 miliarde de dolari prietenului din copilărie al lui Putin, omul de afaceri Arkady Rotenberg.

Business Club



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Statuia din Cismigiu care ”plange” de 100 de ani. E a unei fete care a murit la 21 de ani...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cher, dezvăluiri despre căsnicia cu Bono: „Am fost prinsă într-un mariaj lipsit de iubire!” Recunoaște că a...
Film Now
Sharon Stone și Kevin Costner au flirtat fără rețineri la o gală, după ce ea l-a apărat în timpul divorțului...
Adevarul
Testul simplu care identifică pacienții cu afecțiuni neurologice, inclusiv Alzheimer
Newsweek
2.500.000 pensii, în aer după decizia Poștei Române de a desființa oficiile. Cum iau, totuși, banii?
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
parlament european
Parlamentul European a ajuns la un acord politic pentru aprobarea noii echipe a Comisiei Europene. Când va fi...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Denzel Washington, despre trecutul îmbibat în alcool: "Am făcut mult rău corpului". Obișnuia să bea două...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...