„Contribuția nu putem să o calculăm pentru că nu știm metodologia de calcul a accizelor sau noua metodologie de calcul”, a declarat Mugur Isărescu. El a lăsat să se înțeleagă că BNR nu a fost consultată de Guvern când Executivul a luat decizia de majorare a accizelor.
„Așa cum am spus de mult ori, proiecțiile noastre se bazează pe date certe, ceea ce bănuim, înțelegem, prognozăm, dar nu avem date certe, așa cum este acest impact al măsurilor fiscale luate recent de Guvern. Intră în balanța riscurilor până putem face un calcul corespunzător”, a insistat guvernatorul.
„Dar experiența arată ca maniera de judecată de tipul 'dacă s-a majorat prețul la benzină', imediat s-a transformat prin faptul că se transportă pătrunjelul, nu exagerez deloc, eu am trăit, sunt mai în vârstă decât dvs, că pătrunjelul se duce de pe ogor la piață cu autobuzul și imediat se dublează prețurile la pătrunjel... Eu cred că am depășit această manieră de judecată”, a mai spus Mugur Isărescu.
Guvernatorul a subliniat că nu comentează dacă decizia Guvernului este bună sau nu, dar a atras atenția că va avea un impact negativ asupra prețurilor. Nu ar trebui să existe, însă, un efect de tăvălug, spune guvernatorul.
În opinia lui Mugur Isărescu, ar putea exista variante pentru ca populația să nu resimtă foarte puternic creșterea accizelor, de pildă producătorii ar putea să-și mai restrângă din profit.
Mugur Isărescu spune că, în aceste condiții, ținta de inflație a României rămâne de 2-3%, mai ales că a fost și un an agricol foarte bun.
În ceea ce privește prognoza pentru inflație de la sfârșitul acestui an, aceasta rămâne la 1,8%, sub ținta de 2%.