Aflat pentru prima dată în faţa parlamentarilor de la creşterea explozivă a francului elveţian, Mugur Isărescu a încercat să-i convingă pe deputaţii din Comisia de Buget-Finanţe că o soluţie generală, impusă prin lege, nu este de dorit.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Avem inflaţie mică, dobânzi mici în lei, pledăm pentru soluţii de piaţă şi nu pentru soluţii administrative, dar decizia e a dumneavoastră”.
Una dintre aceste soluţii ar fi transformarea creditelor din valută în lei. Mugur Isărescu: „Conversia creditelor în franci elveţieni, în lei, la cursul zilei şi/sau acordarea de către bancă a unui discount. E echivalent cu conversia la un curs anterior, cu 10, cu 15 cu 20%, de la caz la caz. Aici noi am făcut tot ce e posibil ca o astfel de conversie să nu coste”.
Programul guvernamental "Scade rata", propusă de Guvern, ar fi o altă variantă. Mugur Isărescu: „Ţinteşte segmentul debitorilor vulnerabili, cu venituri sub 3.000 de lei brut, cu grad mare de îndatorare”.
Singura intervenţie legislativă cu care BNR ar fi de acord este legea falimentului personal. Proiectul este pe agenda Parlamentului. Mugur Isărescu: „Le-ar da tuturor debitorilor posibilitatea să negocieze cu băncile, pentru că ar avea o opţiune de protecţie. Altminteri nu vedem legea ca o opţiune miraculoasă”.
Parlamentarii i-au adresat întrebări guvernatorului BNR timp de o oră. Răspunsurile acestuia nu au adus însă şi noi soluţii, iar la finalul întâlnirii ministrul de Finanţe, Darius Vâlcov, a promis noi discuţii cu băncile, pe tema creditelor în franci elveţieni.