După ani buni în care Banca Națională a fost ținta atacurilor venite din partea economistul Lucian Isar, oficialii ai BNR au decis să îi răspundă public acestuia.
”Banca Națională a României (BNR) este oricând pregătită să ofere publicului informațiile necesare pentru o mai bună înțelegere a activității și a responsabilităților băncii, dar nu va răspunde unor acuzații fără conținut, fanteziste și răuvoitoare”, susține purtătorul de cuvânt al instituției, Dan Suciu.
El spune că avem de a face cu o campanie care are ca scop denigrarea instituției și care nu are nimic de a face cu informarea corectă a publicului", a precizat Suciu într-o declarație transmisă, marți, Agerpres. Declarația nu cuprinde numele lui Isar însă acesta este cel mai virulent critic al politicilor duse de către BNR.
Suciu afirmă că, de mai bine de o lună, BNR este supusă zilnic unui tir de acuzații reluate cu obstinație, rupte de realitate și menite să ducă la confuzie. "Atacurile mediatice vin dintr-o singură sursă, nu au nicio bază reală, nu se susțin cu documente, avansează date false, mai mult, conțin de prea multe ori neadevăruri economice și acuzații la limita linșajului. Toate acestea trec dincolo de legitimitatea interesului public în ceea ce privește activitatea Băncii Naționale. Nicio acuzație serioasă, de gravitatea celor invocate, nu se poate susține, indiferent de câte ori e repetată, printr-o simplă frază aruncată pe un blog", a adăugat oficialul BNR.
Acuzațiile lansate în spațiul public nu ar avea niciun corespondent în realitate, ar reprezenta un atac la reputația BNR și ar face inutil demersul de a mai reacționa la încercarea de ducere în derizoriu a activității băncii centrale — instituție cu responsabilități, obligații și obiective de interes național.
Lucian Isar a atacat în mai multe rânduri activitatea BNR pe propriul său blog. În una din ultimele sale postări, Isar afirmă că BNR ar fi acordat angajaților bonusuri de performanță inclusiv în anii crizei în care economia a pierdut însumat 28% din PIB, respectiv 42 de miliarde de euro. BNR ar fi inregistrat profit doar în anii de criză, anterior acestora câștigurile fiind mai degrabă sporadice. La fiecare 1,5 miliarde euro pierduți din PIB, angajații BNR ar fi primit un milion de euro prime căci BNR a avut profit indiferent de evoluțiile economice.
Războiul lui Isar cu BNR este unul vechi. În calitate de vicepreședinte Bancpost, Lucian Isar a afost acuzat de către BNR că ar fi fost la originile atacului speculativ din 2008 îndreptat împotriva leului. În urma acuzelor Lucian Isar și-a pierdut funcția deținută și mai apoi a părăsit banca în cauză. BNR a acuzat atunci o acțiune coordonată a mai multor bănci, românești și străine, care ar fi încercat să mute cursul leului la un nivel de variație superior și să încaseze diferența.
Atacurile lui Isar vin într-un moment în care vicepreședintele BNR Bogdan Olteanu și-a dat demisia din funcție în urma implicării sale într-un scandal de corupție. Atacurile lui Isar împotriva băncii ar urma să îi deschidă acestuia poarta spre funcția de viceguvernator BNR, după plecarea lui Olteanu, au acuzat unele voci publice. Alina Gorghiu, soția sa, a negat public orice ajutor dat lui Isar în această direcție. ”Soţul meu a funcţionat în domeniul bancar, asta-i meseria lui. Dacă critică BNR-ul, asta e alegerea lui. Critica BNR cu 20 de ani înainte să se căsătorească cu mine”, a spus ea recent la un post de televiziune.