Economiştii spun că în noiembrie ar putea urma o nouă reducere a dobânzii de referinţă.
„Ne aşteptam la o scădere a ratelor de dobândă în următoarele luni pentru că ne aşteptăm la o îmbunătăţire a condiţiilor de lichiditate din piaţă”, a spus Vlad Muscalu, economist-şef la o bancă.
De la începutul anului şi până acum, Banca Naţională a redus dobânda de referinţă de patru ori. Astfel, s-a ajuns la 3% de la 4%, cât era în ianuarie.
Reducerea dobânzii-cheie nu înseamnă că băncile vor tăia imediat din dobânzile la credite.
„Toate aceste tendinţe pe care le vedem şi semnale pe care Banca Naţională le transmite ar trebui să se înglobeze mai devreme sau mai târziu în preţul creditelor”, a spus Catalina Molnar, economist şef la o bancă.
Banca Naţională vrea să dea un impuls creditării în lei, în condiţiile în care în ultima vreme s-au înmulţit problemele clienţilor care au luat credite în valută şi care acum se luptă prin tribunale cu băncile.
„Dacă cineva doreşte la cursul istoric, trebuie să stabilim şi cine acoperă diferenţa. Dacă se acoperă de la buget, fond de garantare, din depozitele cleinţilor, Doamne fereşte, spun într-o manieră potenţială”, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale.
Dobânzile la creditele imobiliare sunt în jur de 5%, iar la cele de consum pleacă de la 11%. Creditele, însă, nu vor fi cu mult mai ieftine decât în prezent, atrag atenţia analiştii.
„Deja dobânzile sunt foarte mici şi nu mai este prea mult loc de scădere la dobânzi”, a spus analistul financiar Adrian Mitroi.
Iar asta pentru că foarte important în costul creditului este indicele ROBOR, care a început să crească. Românii au 5,6 milioane de credite de consum şi ipotecare, în lei şi valută.