Românii plecaţi în Uniunea Europeană care, oficial, au domiciliul în România şi care nu realizează niciun venit în ţara în care locuiesc nu au asigurare de sănătate în ţara respectivă. Însă, în România vor avea, chiar dacă se află la kilometri distanţă şi nu au cum să fie consultaţi de medicii din spitalele româneşti.
Aceştia vor plăti CAS-ul ca și cum ar avea salariul brut din România și anual, vor contribui la sistemul de stat cu 693 de lei. Problema este că nu pot plăti la sfârșit de an, căci sumele trebuie virate trimestrial, cel târziu pe data de 25 a lunii respective. Așadar, vor exista patru termene limită la care trebuie să se facă plata: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie şi 25 decembrie. Avocații spun că legea nu este corectă pentru oamenii plătesc pentru ceva de care nu beneficiază.
„Cât medicina de urgență este oricum gratuită în tot spațiul Uniunii Europene și nu numai, această taxă pe care statul vrea să o impună tuturor românilor plecați ce nu generează venituri oricum nu s-ar fi justifica,” spune Adrian Cuculis, avocat.
Există însă câteva excepții, de exemplu studenții, copiii sau femeile gravide. Însă probleme legate de plata CAS-ului mai sunt și pentru cei rămași în țară. În România sunt oameni care au venituri mai mici decât salariul minim pe economie. De exemplu, doar din chirii, drepturi de autor sau doar din dobânzi. Şi aceste persoane sunt obligate să achite contribuţiile, tot la nivelul salariului minim.