Este în mare acelaşi mecanism pe care l-a folosit şi Fiscul cu bonurile fiscale. Sună tu, client, zi ce ai cumpărat şi de unde fără să primeşti bon, şi inspectorii merg în control. Aşa şi primăriile acum. Ori declari de bună voie ce ai, ori primeşti amendă şi tu, şi notarul care te-a ajutat sau poliţistul local care a văzut că ai o construcţie nouă în curte, dar nu s-a dus să întrebe la primărie dacă ştiu de casa ta cea nouă.
După modelul Fiscului care le-a cerut contribuabililor să reclame atunci când nu primesc bon, primăriile se aşteaptă ca populaţia să fie dispusă să vorbească despre bunurile altora, bunuri despre care cred că ar putea să fie declarate. În ordonanţa de urgenţă aprobată de guvern apare negru pe alb: „Pentru necomunicarea informațiilor cu relevanță fiscală pentru identificarea contribuabililor sau a materiei impozabile ori taxabile s-a introdus o amendă contravențională cuprinsă între 500-2.500 lei.”
Primăria are însă dreptul să meargă pe firul poveştii şi să îi amendeze şi pe cei care ştiau de anumite bunuri, dar nu spus nimic despre ele.
„Noutatea absolută în Codul fiscal constă în extinderea listei de persoane care au obligaţia să răspundă la solicitările primăriilor pentru a determina cine sunt proprietarii terenurilor, clădirilor, pentru care datorează impozit. Regăsim avocaţi, notari dar şi foarte multe instituţii, cum ar fi cea care eliberează paşapoarte”, spune Adrian Benţa, consultant fiscal.
Cu alte cuvinte, străinii care au terenuri în România sunt vizaţi de această prevedere, căci nimeni nu ştie exact pentru câte dintre ele se plătesc taxele la zi. Asta pentru că nu toţi străinii se grăbesc să declare la administraţia locală faptul că au cumpărat un teren în zonă. În acest caz, clarificarea ar trebui să vină de la notarul care a parafat contractul de vânzare-cumpărare. Primăria cere datele, iar notarul are 15 zile să răspundă. În caz contrar, este amendat.