Românii se gândesc, de două ori, înainte să-şi deschidă o firmă. Iar asta se vede şi în statistici. Anul trecut, au fost deschise cu puţin peste 100 de mii de firme noi, cu aproape o treime mai puţine, decât în 2008, un an de vârf al economiei româneşti. Şi străinii au înfiinţat mai puţine firme în România. 2016 a fost, de fapt, cel mai slab, din ultimii 16 ani, din acest punct de vedere. Iar specialiştii spun că motivele ţin în primul rând de birocraţia excesivă, relatează Digi24.
Cosmin are 25 de ani şi este pasionat de gastronomie. Aşa că s-a gândit să-şi deschidă o patiserie. A făcut un plan de afaceri, iar pe 10 decembrie 2016 s-a dus la Registrul Comerţului pentru a-şi înfiinţa o firmă. Mai are însă de aşteptat încă aproape o lună pentru a-şi vedea visul împlinit.
„Sunt foarte multe acte, sunt foarte multe autorizaţii de obţinut şi plus, că baza online este destul de prost pregătită şi nu ştim cu ce să venim pregătiţi, ne plimbăm de la un ghişeu la altul. Asta susţine toată economia românească, fără antreprenoriat nu am putea să rezistăm”, afirmă Cosmin Sandu, antreprenor.
Nu toţi cei care doresc să devină antreprenori sunt la fel de entuziaşti. Unii renunţă din cauza birocraţiei. Iar asta se vede şi în statistici. Anul trecut, au fost înfiinţate 106 mii de firme noi, cu 7.200 mai puţine decât în 2015.
Specialiştii spun că antreprenorii sunt descurajaţi mai ales de formularul 088, care a crescut birocraţia.
„Timpul de înregistrare a unei firme să ajungă la 12 zile, faţă de perioada anterioară care era de 5 zile, şI potrivit Doing Bussiness, România ca urmare a acestei îmbunătăţiri, în ghilimele, a trecut de pe locul 34 pe locul 62 în lume privind dificultatea înregistrării unei firme”, spune Ovidiu Nicolescu, preşedinte onorific CNIPMMR.
Sunt şi români care spun că lucrurile s-au simplificat totuşi în ultima perioadă.
„Procedura s-a simplificat mult în ultimul timp. Ghişeul unic cu modalitatea de lucru expers este o altă noutate foarte eficientă, care a fluidizat foarte mult traficul şi timpii de aşteptare, care erau uriaşi”, spune Augustin Moga, avocat specializat în înfiinţarea companiilor.
Nici străinii nu au mai deschis firme în România în ultimul an. Au apărut doar 5438 de firme cu capital străin în 2016, faţă de peste 5800, anul precedent.