Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat verificări la două din băncile care activează în România și care nu sunt pe profit, pentru a vedea ce se întâmplă acolo, a declarat, duminică seara, premierul Mihai Tudose, citat de Agerpres.
Acesta a adăugat că, din 36 de bănci cu activitate în România, 18 sunt pe profit și 18 nu.
„Da, e un bun început, este prima lună când au depășit planul, nu că l-au făcut, l-au și depășit. (...) Au început controale peste tot, și vă dau un exemplu cu băncile. Avem 36 de bănci active, 18 sunt pe profit și 18 nu. Eu cred că trebuie să le ajutăm (...) poate facem o fundație să le dăm niște bani că, înțeleg că ei au venit aici să ne ajute, să, nu știu, sunt subsidiare ale Crucii Roșii sau, pur și simplu, au venit aici crezând că toți suntem cu tricouri cu: fraierii noștri ! ANAF-ul a început controlul la două dintre ele să vadă cum și ce se întâmplă. Eu vă spun foarte sincer și-mi asum, o să ajungem până a la ieși public și a spune: domne', băncile astea nu au profit, de un an, de doi, de trei, de patru, nu știu dacă este foarte 'safe' să vă țineți economiile acolo. (...) Iertați-mă, e o bancă, dacă ea nu are profit, e pe pierdere, păi nu riscă să intre în faliment ?" a declarat Mihai Tudose, la Antena 3, întrebat dacă este mulțumit de felul în care lucrează ANAF după ce a operat schimbări la nivelul conducerii instituției.
De asemenea, chestionat dacă este „o șmecherie” din partea băncilor respective și cu concursul cui s-a ajuns la această situație, premierul a răspuns: „O, da. A statului, în general”.
Nu este pentru prima dată când premierul vorbește tăios sau ironic despre bănci. În urmă cu zece zile, șeful Guvernului a spus că băncile „au profitat natural” până acum de reticenţele statului român de a cerceta mai îndeaproape situaţiile lor financiare, însă situaţia nu mai poate continua. „O să găsim mecanisme să înţeleagă toată lumea că s-a terminat vacanţa”. Citiți detalii aici.