Transformarea uluitoare a unei comune din Vaslui, cu bani europeni
Fondurile europene înseamnă, pentru unii, şansa de a ajunge mai aproape de standardele occidentale. Alţii spun că obţinerea lor înseamnă prea multă muncă şi prea multe reguli care trebuie respectate. Săptămâna aceasta vă spunem poveştile primarilor care au ales drumul cel mai greu. Au obţinut bani europeni şi i-au folosit în interesul celor care i-au ales. Vasluiul este cunoscut ca unul dintre cele mai sărace judeţe din România. Acolo, unde banii sunt puţini, primarul din Pădureni a cheltuit 8 milioane de euro pentru piscină, reţea de apă curentă, bibliotecă, grădiniţă şi şcoală. Aflat în funcţie din 1990, edilul a vrut o comună aşa cum a văzut în Franţa. Poate că încă nu a tranformat-o complet, dar este aproape.
Citește și ”Planul secret al lui Dragnea. De ce este convins că va fi susținut de Statele Unite”
Nu-i spot publicitar la cine ştie ce resort urban. Sunt sătenii din Pădurenii Vasluiului, la piscina lor... rurală. Le-a amenajat-o primarul, în 2008, aşa cum a văzut la străini. A costat 120.000 de lei, dar acum s-a amortizat şi aduce profit la buget. Face parte din blazonul local, aşa că primarul vrea să-i arboreze-n curte... tricolor mare, pe-un suport meşteşugit la rindea.
„Vreau să fie şi drapelul ţării noastre acolo, pentru că este o zonă frumoasă. Şi suntem români”, spune primarul.
Tâmplarii sunt ai primăriei. Din cei 24 de angajaţi ai serviciului de gospodărie locală 13 lucrează în atelier. Când e nevoie-n comună de garduri, de rigole, poduri, mobilier, ori reparaţii... rezolvă ei, după schiţele primarului. Ceilalţi au grijă de parcuri, de flori, salubrizare şi spaţii verzi.
„A trebuit să ne specializăm şi să ne gospodărim comuna. Altfel nu am fi avut bani suficienţi pentru a plăti societăţi pentru fiecare loc de verdeaţă, spaţiu verde, flori sau ce vrem să mai amenajăm noi”, spune Temistocle Diaconu, primarul comunei Pădureni, Vaslui .
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
„Eu de zece ani lucrez. Se fac lucruri deosebite pentru comună. De la Revoluţie fiind primar, şi-o făcut o echipă... În momentul în care este continuitate, se pot face multe”, spune Ioan Manta, tâmplar.
Într-un sfert de secol şi mai bine de primărie, Temistocle Diaconu a ajuns profesor de administraţie. Sărăcia Vasluiului, nevoia şi mentalitatea balcanică l-au determinat să înveţe, să deosebească progresul de regres şi să-l aplice în bătătura Pădurenilor care-l tot aleg. A câştigat respectul multora şi-a dovedit că visurile... nu-s imposibile. A învăţat să fie primar, dar şi arhitect, mentor, şofer şi chiar muncitor necalificat.
„Aş fi blocat un post şi nu avea rost, pentru că eu pot să conduc, pot să merg repede, să mă duc şi cu muncitorii. Numai bine discutăm ceea ce avem de făcut, ne sfătuim, eu le dau desenele mele, trebuie să le mai explic, trebuie să mai asist şi acolo cum iese o lucrare. E plăcut. Nu aş putea sta în birou”, mai spune primarul.
Situată la opt kilometri depărtare de Huşi, comuna lui Diaconu are patru mii de locuitori, răsfiraţi în şapte sate. Două sunt mărginaşe. Nu au încă apă şi canalizare, dar... vor avea. În restul comunei, condiţiile sunt de oraş. Apa ajunge la chiuvete, iar pădurenii au duşuri în case. Asfaltul şi piatra au înghiţit de mult noroaiele. Din cei 76 de kilometri de drumuri care străbat satele, 26 sunt asfaltaţi, iar restul... pietruiţi.
Localnic: Eu, înainte, căram apă cu butoaiele cu căruţa de la vreun kilometru. Că aproape de sat se termina apa, nu dovedea izvorul de la fântână să ne asigure.
Localnic: Avem de trei ani de zile apa trasă, avem baie, la chiuvetă ne spălăm de trei ani de zile. Ca şi la oraş! Foarte frumos.
Primăria a investit până acum în confortul cetăţenilor săi opt milioane de euro.
„Prin fonduri europene sunt aproape cinci milioane de euro intraţi în comuna Pădureni. Dar şi Asociaţia Viticultorilor din Vevei care ne-au ajutat să modernizăm Centrul Cultural, să reabilităm o şcoală la Văleni, să amenajăm o sală de gimnastică aici la Pădureni, vreo două poduri, o alimentare simplă cu apă în satul Ivăneşti”, explică Temistocle Diaconu, primar în Pădureni.
Pădurenii şi-au făcut prieteni şi dincolo de ţară. Sunt înfrăţiţi cu localităţi din Franţa, Belgia şi Republica Moldova. Cu moldovenii au satisfacţii sufleteşti. Parteneriatele încheiate cu francezii şi belgienii, le aduc însă bani pentru dezvoltarea comunei şi specializarea funcţionarilor primăriei.
„Am avut stagii de pregătire ale oamenilor noştri pe diverse domenii în străinătate. În Franţa, Belgia. Adică din domniul agriculturii, sănătăţii umane, veterinare, în domeniul învăţământului, culturii, administraţiei locale. Am fost cu oamenii acolo, în vizite, în schimburi de experienţă care ne-au ajutat foarte mult”, adaugă Temistocle Diaconu.
La şcoală, ori la grădiniţă, copiii Pădurenilor n-au toaletă-n bătătură. Temistocle Diaconu a fost învăţător, odinioară şi înţelege bine rolul şcolii, dar şi-al culturii
„Nu putem vorbi de educaţie decât oferindu-le cele mai bune condiţii şi aşteptând de la ei să crească frumos”, spune Cătălina Ciulei, directorul şcolii gimnaziale Pădureni.
Sală de gimnastică, vestiare, centru pentru copiii aflaţi în risc de abandon şcolar, cămin cultural, bibliotecă, terenuri de sport.
„Sunt şase terenuri de sport. Unul, aici, la centru, este cu nocturnă, cu tribune, care ne încântă”, afirmă primarul Temistocle Diaconu.
Pe un perete de-ai căminului cultural scrie mare că „arta nu este o întâmplare”. Este corect! Şi tot corect este că, deloc întâmplător, comuna vasluiană Pădureni este onorată cu titlul de Sat Cultural al României 2018.
„Casa bunicilor este tabloul perfect care ilustrează viaţa la ţară de odinioară. Primăria a cumpărat curtea împreună cu această casă construită din lut şi acoperită cu stuf şi a transformat-o într-un muzeu”, relatează Carmen Ciocan, jurnalist Digi24.
Cochetă şi veselă, comuna Pădureni primeşte anual pe uliţe şi-n case sute de turişti străini. Povestea este frumoasă, iar primarul o ghidează după o filosofie simplă, rar aplicată-n restul ţării.
- Etichete:
- bani europeni
- vaslui
- fonduri ue
- padureni
- padureni vaslui
- piscina padureni
- transformare comuna vaslui bani europeni
- comuna padureni
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News