Oamenii de afaceri critică în termeni duri măsurile fiscale anunţate de Guvern. Deşi premierul spune că măsura privind contul de TVA va aduce mai mulţi bani la buget, antreprenorii cred că, de fapt, va bloca economia. În altă ordine de idei, companiile se tem că ideea puterii de a majora acciza la carburanţi, va provoca scumpiri în lanţ.
Peste 97% dintre firmele din România cred că introducerea plăţii defalcate a TVA ului va afecta negativ activitatea lor.
„Va creşte birocraţia prin faptul că se va dubla numărul de plăţi, iar autorităţile vor avea de făcut verificări suplimentare. În plus, o parte din banii firmei vor fi blocaţi şi vor avea costuri bancare suplimentare cu noul cont pentru TVA”, relevă un sondaj.
„Contul de TVA o să blocheze ţara, economia ţării. E o idee proastă care le-a fost vândută ca o soluţie pentru creşterea veniturilor bugetare, dar care va face foarte mult rău”, avertizează Gabriel Biriș, avocat specializat pe fiscalitate.
„20% din banii pe care îi deţine o firmă vor fi blocaţi într-un cont. Gândiţi-vă la un chioşc care vinde de 100 de lei. 19 lei din acei bani vor trebui depuşi într-un cont de TVA, în speranţa că, în termen de 5 zile va veni cineva de la ANAF şi îi va da voie să facă decontul de TVA. O să vedeţi că această măsură va bloca economia”, spune și fostul ministru Florin Jianu, în prezent președinte al Consiliului Național al IMM-urilor.
Oamenii de afaceri cred că evaziunea este încurajată mai curând de lipsa unui sistem informatizat eficient, care să uşureze plata şi colectarea contribuţiilor la buget.
„Încă fac socoteli pe fişă contabilă. Şi extrasele de cont se dau pe nişte hârtii, pe nişte fiţuici aşa lungi. Şi cu un creion legat acolo scrii: Am primit un exemplar”, explică Florin Jianu.
Şi majorarea accizei la carburanţi va lovi mediul de afaceri, spun reprezentanţii IMM urilor. Peste 85% dintre firme spun că vor urma scumpiri în lanţ la toate produsele de pe piaţă, iar peste 83% cred că vor creşte în primul rând costurile de transport.
„Nu ştiu de unde şi în ce fel să mai strângă banii, fac tot felul de jonglerii pe pielea noastră!”, spune revoltat Liviu Rogojinaru, secretar general al Consiliului Național al IMM-urilor.
Scumpirea carburanţilor va fi făcută în două etape, de la 15 septembrie şi 1 octombrie, de fiecare dată cu câte 19 bani.
Efecte negative din contul de TVA
97,5% creşterea birocraţiei
89,9% blocarea banilor
86,2% costuri bancare suplimentare
Efecte negative din creşterea accizelor
85,1% scumpiri în lanţ
83,3% creştere costuri tranasport
54,1% afectarea locurilor de muncă
(sursa: sondaj CNIPMMR)