Eşecul tratativelor comerciale SUA-UE. Care sunt efectele pentru România
Acordul de liber schimb între Uniunea Europeană şi Statele Unite (TTIP) pare să fie îngropat, după ce două din principalele ţări ale UE s-au declarat în favoarea opririi negocierilor după patru ani de discuţii. De ce au eşuat tratativele şi care sunt avantajele şi dezavantajele acestui acord economic? Părerile economiștilor sunt împărțite în ceea ce privește efectele asupra României ale unui posibil eșec al Parteneriatului Transatlantic pentru Comert și Investiții. Pe de o parte am avea de pierdut la nivel geo-strategic, pentru că SUA reprezintă un scut în raport cu Rusia. Pe de altă parte, spun alţii, oprirea negocierilor nu va aduce pierderi economice importante.
Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii, negociat din 2012 de Comisia Europeană şi guvernul american, este în pragul unui eşec după ce ministrul german al economiei şi secretarul francez al comerţului au cerut oprirea tratativelor.
Îngheţarea discuţiilor ar fi o victorie pentru cei care cred că acest acord comercial nu serveşte Europei, deoarece reprezintă un regres fără precedent pentru negocierile democratice. Atât în privinţa prevederilor si a lipsei de transparenta de la negocieri.
Acordul transatlantic de liber schimb are câteva avantaje
Statele Unite şi Uniunea Europeană vor stabili toate standardele comerciale la nivel mondial. Volumul schimburilor comerciale va creşte cu 50%, potrivit estimărilor făcute de Comisia Europeană. În 2014, volumul total a fost de 1.100 de miliarde de dolari.
Va creşte şi economia: în UE cu 120 de miliarde de euro pe an, iar în SUA cu 90 de miliarde de euro. Potrivit unui studiu independent, vor creşte şi salariile cu 0,5% şi în UE şi în Statele Unite, dar şi veniturile gospodăriilor din UE cu 500 de euro pe an.
Se vor crea 360.000 de locuri de muncă în plus în ţările Uniunii Europene. Europenii speră să poată cumpăra petrol şi gaz lichefiat din SUA, pentru a-şi diversifica sursele de energie şi a-şi diminua dependenţa de gazul rusesc.
Acordul are şi mari dezavantaje
Sindicatele europene nu sunt foarte convinse că acordul va duce la majorarea numărului de locuri de muncă. Fermierii europeni se plâng că americanii lucrează cu organisme modificate genetic, iar fermierii americani se plâng că europenii primesc de la stat subvenţii consistente.
ONG-urile spun că acordul va permite companiilor americane să folosească metode poluante în exploatarea resurselor din Europa, cum ar fi fracturarea hidraulică a gazelor de şist.
UE ar dori să-şi protejeze şi pe piaţa americană produsele tradiţionale din Europa prin folosirea indicaţiilor geografice şi denumirilor de origine, dar americanii resping propunerea.
Avantajele acordului economic SUA-UE
- Stabilirea unor standarde în lume
- Schimburile comerciale SUA-UE vor creşte cu 50%
- Economia va creşte - în UE cu 120 mld euro pe an, în SUA cu 90 mld
- Salariile vor creşte în UE şi SUA cu 0,5%
- 360.000 de noi locuri de muncă în UE
- Noi surse de energie pentru ţările UE
Dezavantajele acordului economic SUA-UE
- Locuri de muncă: nu vor fi mai multe, spun sindicatele din UE
- Economie: fermierii americani folosesc organisme modificate genetic
- Mediu şi sănătate: companiile americane vor putea folosi metode poluante în Europa
- Indicaţiile geografice: ţările UE vor să păstreze indicaţiile geografice pe produsele lor tradiţionale, americanii nu sunt de acord.
Efectele asupra economiei românești
România este interesată de o apropiere cât mai strânsă între Statele Unite si Europa. Prin acest Tratat ar beneficia de garanţii de securitate americane mai convingătoare în raport cu Rusia, spun specialiştii.
„Pentru România, o ţară care este membră a Uniunii Europene şi NATO şi un partener strategic al Statelor Unite ale Americii în regiune, implică încă un element de nesiguranţă, într-un context care este instabil, dificil. Pentru România este importantă continuarea TTIP. TTIP e un NATO economic”, spune Andrei Ţărnea, director executiv Aspen România.
România ar urma să beneficieze de o creştere economică de 0,25% pe an numai datorită tratatului. Aceasta ar însemna un plus de 400-500 milioane dolari pe an la PIB-ul României.
În prezent însă schimburile comerciale România-SUA sunt mici. Anul trecut am exportat bunuri în valoare de peste 2,1 miliarde de dolari - în special reactoare nucleare şi echipamente electrice. Importurile au fost de 754 milioane de dolari.
Cifrele nu sunt semnificative, iar relaţiile comerciale dintre cele două state pot continua fără probleme chiar în lipsa acestui tratat, spun alţi economişti. Ba mai mult, fără această înţelegere, agricultura ar fi ferită de invazia produselor modificate genetic de peste Ocean.
„În Statele Unite, peste 70% din alimentele care se vând în supermarket sunt modificate genetic, pe când în Europa şi mai ales în România, nu există aceasta. Deci, dacă s-ar aplica TTIP, atunci am fi invadaţi probabil de acele alimente modificate genetic, pentru că ele sunt mai uşor de produs, ne-ar afecta agricultura”, spune Laurian Lungu, economist.
Tratatul de liber schimb nu ne-ar ajuta nici în privinţa vizelor, pentru că în mandatul de negociere aprobat și reconfirmat de statele membre ale Uniunii Europene nu a fost introdusă şi problema vizelor pentru cinci state europene, printre care şi România.
- Etichete:
- sua
- romania
- europa
- acord liber schimb
- ttip
- pro si contra ttip
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News