Direcţiile silvice din ţară pierd una dintre cele bune surse de venit, din ultimii ani. Fructele de pădure şi ciupercile oferite gratis de natură şi care plecau la export. Contractele direcţiilor silvice au început să cadă unul câte unul din cauza competiţiei venite de la alte state din zonă. Ucrainienii, de pildă, propun aceleaşi produse la jumătate din preţul cerut de români.
Direcţia silvică din Harghita estima că va aduna anul acesta 120 de tone la zmeură, 50 la afine și între 20 și 40 de tone de măceșe. În realitate însă, nici jumătate din cantitatea cerută de clienţi nu a fost recoltată şi livrată în străinătate.
Ing. Márton Tihamér - șeful depozitului frigorific: „Anul ăsta ne-am confruntat cu un sezon destul de interesant. Am avut înghețurile târzii, care au compromis fructele de pădure în perioada de înflorire. Ca urmare, cantitățile au scăzut drastic față de ceea ce ne așteptam, în principiu, să putem realiza”.
Doar 35 de tone de zmeură au ajuns anul acesta în depozitul Direcției. În 2015, recolta de a fost de 55,5 tone iar cea de afine de 16 tone.
În anii buni, Direcția Silvică Harghita colecta aproxmativ 200 de tone de zmeură pe sezon, ceea ce reprezintă cam un sfert din producția medie obținută la nivel național într-un an. Anul acesta nu au reușit să strângă nici jumătate din această cantitate. Primii cumpărători sunt firmele care se ocupă cu exportul și care au, în acest caz, rol intermediar, pentru că Direcțiile Silvice nu au departamente de marketing sau experți în studiul pieței.
Vasile Şerb – intermediar: „Ajung în Germania. În industria farmaceutică sau în... nu, alimentară. Păi au alt gust astea, îs mult mai bune. Şi la ce le folosesc, ştiu că... Marcuri, sucuri, gemuri, la schnapsuri,...? O parte da, zmeura, înainte, când aveau mai multe tone, acum e prea scumpă pentru schnaps."
Prețurile variază foarte mult, în funcție de cantități, de concurență și de nevoile cumpărătorului final, ale procesatorului. Direcția Silvică primește aproximativ 1500 de euro pe tona de zmeură, 1800 pe cea de afine și între 750-800 de euro pe tona de măceșe. Intermediarii vând zmeura cu cel puțin 2000 de euro tona, iar afinele la prețuri care variză între 1500 și 2000 de euro.
Cătălin Mutică - directorul Direcției Silvice Miercurea Ciuc: „Prețurile de achiziție, în fiecare an, trebuie să le corelăm și cu prețurile de livrare, fiindcă noi suntem undeva la mijloc și activitatea nu poate fi decât rentabilă, nu putem să facem activități care să ne genereze pierderi. În funcție de cum stă piața la momentul respectiv, putem să deschidem sezonul cu prețuri care să ne genereze un pic de profit. Anul acesta, prețul mediu la recoltatul de zmeură a fost de 6,5 lei pe kilogram”.
În anii buni, profitul Direcției a fost de 100.000 de euro. În ultima vreme, însă, acesta nu a trecut de 25-30.000 de euro.
În pieţe, fructele pe care direcţia silvică nu le valorifică, dar pe care oamenii le pot culege liniştiţi pentru ca mai apoi să le vândă, costă între 12 şi 25 de lei kilogramul.