Ungaria primește o lovitură din partea Spaniei, care a blocat o afacere de miliarde. Budapesta amenință cu acțiuni în justiție

Data publicării:
Pedro Sanchez
Premierul spaniol Pedro Sanchez. Foto: Profimedia Images

Un consorțiu deținut parțial de Guvernul de la Budapesta a amenințat oficial vineri Guvernul spaniol cu o acțiune în justiție în legătură cu decizia acestuia de a bloca oferta Ungariei de preluare a unui producător spaniol de trenuri, informează Politico. Guvernul de stânga al prim-ministrului spaniol Pedro Sanchez a blocat tranzacția din motive de „securitate națională”, în special din cauza potențialelor legături ale Ungariei cu Rusia, conform unor relatări anterioare din presa spaniolă.

Acest veto este cel mai recent semn al deteriorării relațiilor dintre Ungaria și alte țări din Uniunea Europeană din cauza acuzațiilor că Guvernul premierului Viktor Orban este prorus.

Consorțiul amenință că va retrage oferta

Spania a atras acum un răspuns furios din partea consorțiului maghiar Ganz-Mávag Europe, care a confirmat vineri că își va retrage oferta pentru producătorul spaniol de trenuri Talgo – lansând în același timp un atac dur și amenințări juridice împotriva veto-ului spaniol.

Ganz-Mávag Europe, care este deținut în proporție de 55% de grupul ungar de producție de trenuri Magyar Vagon și în proporție de 45% de fondul ungar de investiții de stat Corvinus, a scris în scrisoarea sa către autoritatea spaniolă de reglementare a pieței că oferta sa de preluare a Talgo respectă toate cerințele legale aplicabile și că nu există „motive bine întemeiate” pentru ca Spania să o respingă.

Aceștia intenționează acum să facă apel la Curtea Supremă spaniolă și „la organismele competente ale Uniunii Europene”, adăugând că, în cazul în care provocările juridice ale consorțiului vor avea succes, aceștia „ar putea lua în considerare” retrimiterea ofertei lor pentru Talgo.

Legături periculoase

Potrivit presei spaniole, blocarea acordului de către Madrid a fost motivată de presupusele legături dintre Moscova și consorțiul Ganz-Mávag Europe: Magyar Vagon a fost o filială a producătorului rus de trenuri Transmashholding și are legături financiare istorice cu Exim Bank din Rusia, iar celălalt acționar, guvernul ungar al lui Orbán, întreține, de asemenea, relații de prietenie cu Kremlinul.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat joi că „prerogativa aparține statelor membre”, care pot restricționa libertățile pieței unice, cum ar fi libera circulație a capitalurilor, din motive de securitate publică, dar aceste măsuri trebuie să fie justificate și proporționale cu obiectivul.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 21 noiembrie
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...