Consiliul General al Municipiului București a aprobat, luni, înființarea unei firme de construcții care a și primit din start 12 milioane de lei pentru a se pune pe picioare. SC Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti SA va construi locuinţe sociale şi pentru tineri. Consilierii PNL şi USR consideră însă că va fi vorba de o gaură neagră în buget, care ascunde interese obscure, în timp ce tinerii îmbrăţişează ideea, dar o asociază cu multiplele promisiuni neonorate.
Cele 12 milioane de lei ar trebui să ajungă pentru dotarea cu utilaje şi echipamente, şi pentru cheltuielile de funcţionare. Ţinta declarată a Primăriei: să construiască locuinţe pentru tineri şi persoane cu venituri modeste.
Un apartament cu două camere ar urma să fie vândut cu 30.000 de euro - la jumătate aşadar faţă de preţul pieţei. Constructorii cu experienţă spun că asta ar putea duce la compromisuri.
„Hai să spun că o să achiziţioneze materiale mai ieftine, dar nu se poate la jumătate de preţ. Manopera la jumătate de preţ înseamnă că o să o facă cu oameni necalificaţi”, a explicat constructorul George Ene.
Locuinţele ar urma să fie construite pe terenuri care aparţin municipalităţii.
„Nu intră în concurență cu dezvoltatorii de pe piață pentru că această nișă niciodată nu ar putea să aibă resursele financiare ca să ia credit la o bancă sau să cumpere direct de la dezvoltator”, a spus primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.
Primăria spune că, în acest moment, în Bucureşti ar mai fi nevoie de cel puţin 200.000 de apartamente.
Firma va avea zeci de angajaţi calificaţi, dar pe lângă muncitori, va avea şi cinci membri în Consiliul de Administraţie. Fiecare dintre ei va avea un salariu fix de 3.000 de lei net, lunar, iar preşedintele consiliului va câştiga 3.200 de lei pe lună. La aceste sume se adaugă o „indemnizaţie variabilă" care se calculează în funcţie de performanţele firmei, fără să fi precizat ce înseamnă asta.
Consilierii PNL şi USR se opun proiectului.
„Să alocăm, dacă e, ajutor pentru întreţinere, sau pentru chirie, pentru familiile care chiar au nevoie. Va fi mult mai ieftin”, a spus consilierul Ciprian Ciucu.
„Această societate are toate şansele să devină o gaură neagră, pentru că În acest moment noi nu ştim nici cum se vor cheltui cele 12 milioane din capitalul iniţial. În proiectul de hotărâre nu se specifică care ar fi dimensiunile şi în ce constau exact aceste locuinţe”, a adăugat consilierul Roxana Wring.
Proiectul a fost aprobat cu majoritate de voturi, în şedinţa de consiliu general.