Fondul Monetar Internațional a estimat că economia românească va avansa anul acesta cu 5 procente, mai mult decât dublu faţă de media Europei. Mai mult, raportul FMI indică cele mai bune perspective pentru economia noastră, după ce, ani la rând, aceiaşi specialişti au privit cu pesimism dezvoltarea economiei româneşti. Ce uită să ne amintească FMI este că aceste plusuri sunt puse pe seama consumului, și nu a producției industriale, spre exemplu.
România se dezvoltă cu două viteze, spun economiştii care încearcă să explice cum a ajuns economia noastră drept cea mai performantă din Europa.
„România în prezent este o ţară cu două viteze. Dacă ne uităm la consum, vedem o creştere foarte agresivă, un comerţ cu amănuntul care creşte foarte rapid, la fel cu agricultura, dar pe de altă parte partea pentru companii, producţia industrială este la un nivel destul de scăzut”, a spus Mihai Pătrulescu, economist senior la o bancă.
Potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI), anul acesta România este în fruntea creşterilor economice din Europa, fiind urmată îndeaproape de Irlanda. Cehia are un avans estimat de 2,5 procente, iar Bulgaria, de 3%. Media de creştere a economiior europene este de 2%.
Viaţa românilor este ceva mai bună, cel puţin în statistici. Oficialii de la FMI sunt acum mai optimişti decât erau în urmă cu jumătate de an, atunci când estimau pentru România o creştere de puţin peste 4 procente.
Reducerea taxelor, creşterea salariilor şi inflaţia mică au lăsat mai mulţi bani la dispoziţia românilor, de aici şi explozia consumului. Dar discrepanţele majore de dezvoltare între marile oraşe şi restul ţării se menţin.
„Timişoara, care are Produs Intern Brut dublu faţă de judeţele limitrofe, la est, dar preferă să importe forţă de muncă de la Vest, vorbim despre educaţie, despre etica muncii şi despre lipsa infrastructurii intraregionale”, a explicat președintele unei bănci, Sergiu Manea.
„Aveţi rate de creştere economică mari, o forţă de muncă talentată şi un sector IT&C ccompetitiv la nivel global, dar potrivit indicelui de inovaţie european economia României nu este la nivelul la care ar putea fi”, a precizat ambasadorul Olandei în România, Stella Ronner Grubaciuc.
Creşterea economică va încetini, însă, de la 5% anul acesta, la 3,8% anul viitor, potrivit FMI. Problema este că această creştere economică este bazată doar pe consum.
„Trebuie să ne concentrăm pe sporirea capacităţilor de producţie la nivel local, diversificarea ţărilor către care exportăm şi să ne bazăm mai mult pe producţia externă”, este de părere Mihai Pătrulescu.
Chiar şi în aceste condiţii, FMI susţine că economia românească va avea cea mai bună evoluţie din Europei şi în 2017.