În Hunedoara, un monument ridicat în secolul al XV-lea ajută, 600 de ani mai târziu, la dezvoltarea oraşului. Castelul lui Iancu de Hunedoara - cea mai mare construcţie medievală rămasă în picioare în România - a devenit în ultimii ani cel mai important aducător de venituri la bugetul local.
Anul trecut, castelul ridicat de Iancu de Hunedoara a atras peste 330.000 de turiști. Nu doar românii sunt interesaţi să cunoască istoria locului, ci și străinii, în special cei din Asia şi cei din Vestul Europei.
Castelul a adus la bugetul local, din vânzarea de bilete și din închirierea spațiilor pentru 2 producții cinematografice, încasări de peste 6 milioane de lei. Suma este de 3 ori mai mare decât cea a următorului agent economic din oraș.
Sorin Tincu, director Castelul Corvinilor: Acest aflux de vizitatori contribuie într-o mare măsură la dezvoltarea economică a orașului, alături de alte obiective din județ, fapt reflectat de numărul din ce în ce mai mare de spații de cazare și de diferite spații de alimentație publică.
2018 nu s-a lăsat nici el mai prejos în ceea ce înseamnă număr de vizitatori la Castelul Huniazilor din Hunedoara.
Sorin Tincu, director Castelul Corvinilor: Pe parcursul acestui an avem în total 230.676 de vizitatori, asta însemnând cu aproximativ 15.000 de vizitatori în plus față de ce s-a înregistrat anul trecut. În prima jumătate a lunii august avem înregistrați 32.000 de vizitatori la Castelul Corvinilor, este de altfel și momentul de vârf al sezonului.
Important pentru zonă este că din ce în ce mai mulți turiști se și cazează în Hunedoara, nu doar vizitează în trecere castelul.
Turist: Ne cazăm, am fost cazați aici adică, frumos, ne-a plăcut, e o zonă deosebită.
Turist: Ne-am cazat aici 2 nopți. Este prima dată când sunt aici, mi-a plăcut, e o zonă foarte frumoasă, trebuie întreținută și să se facă turism adevărat aici.
Turist: Foarte mult, da, e frumos, mi-a plăcut mult, și la Hațeg, peste tot, frumos.
În curând monumentul va intra în renovare. 5 milioane de euro vor fi investite în lucrările de conservare ce se vor întinde apoi pe o perioadă de 2 ani.
Zona, ca şi altele dăruite cu frumuseţe naturală şi monumente valoroase, ar putea fi dezvoltată şi mai mult. Administratorii Castelului Corvinilor spun că trebuie doar implementate programe comune, gândite împreună de ministerele turismului și culturii, cu autoritățile locale și investitorii din zonă.