ASF inventează asigurarea de cutremur cu franșiză

Data actualizării: Data publicării:
cutremur

După ce a privit impasibil cum costurile asigurările RCA sunt aruncate în aer de către societățile de asigurări, ASF vine cu o nouă inovație. Invocând ”sustenabilitatea” asiguratorilor, ASF propune ca polițele obligatorii de asigurare a locuințelor să includă o așa zisă franșiză.

cutremur

Dacă locuința va pica în caz de cutremur, păgubitul nu va mai încasa nici măcar cei 10.000 de euro, sumă din care oricum nimeni nu își poate reconstrui o altă locuință.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune, în urma analizei unui grup de lucru constituit în cadrul instituţiei, ca poliţa obligatorie PAD, care acoperă riscuri de cutremur, inundaţii şi asigurări de teren, să acopere doar o parte din daunele provocate de un cutremur, iar o parte din daune să fie achitate de către păgubit. Măsura ar avea drept scop "asigurarea sustenabilităţii sistemului de asigurare", potrivit unui comunicat al autorităţii, publicat marţi, informează News.ro.

Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor (PAD) este obligatorie în România şi are un cost modic - 10 euro pe an pentru locuinţele din chirpici (tip B) şi 20 de euro pentru cele din materiale mai solide, precum cărămida sau cimentul (tip A).

Valoarea acoperită în caz de dezastru este de 10.000 de euro pentru o locuinţă de tip B şi 20.000 euro pentru o casă de tip A.

Un grup de lucru privind asigurările de locuinţe, constituit în ianuarie în cadrul ASF, a propus măsuri de revigorare a sectorului, slab dezvoltat în România.

"Printre cele mai importante schimbări propuse (...) se numără: introducerea unei franşize în cazul riscului de cutremur – măsura vizează asigurarea sustenabilităţii sistemului de asigurare, prin diminuarea despăgubirii, îndeosebi în cazul daunelor minore (conform scopului declarat de legiuitor, poliţa PAD urmăreşte protecţia în caz de dezastre)", se arată în comunicatul ASF.

Franşiza presupune că o parte dfin daună este acoperită de către asigurat, într-o proporţie fixă sau procentuală, stabilită prin contractul de asigurare.

O altă propunere vizează stabilirea unei amenzi fixe de 500 de lei pentru lipsa PAD, în locul sistemului actual, care prevede amenzi cuprinse între 100 şi 500 lei.

Măsura ar avea ca scop stimularea asigurării locuinţelor, în condiţiile în care, din cele peste 8 milioane de locuinţe din România, doar 1,73 milioane erau asigurate împotriva dezastrelor, prin poliţe obligatorii, la finalul lunii august, arată datele Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite poliţele PAD.

Situația financiară a PAID nu este însă una rea. Deocamdată, in absența evenimentelor asigurate neplăcute, PAID înregistrează profituri substanțiale. La 31 decembrie 2015 PAID avea venituri din primele brute subscrise cifrate la 134 milioane lei, însă plătise daune cifrate în jurul a 3 milioane de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri