2019 ar putea aduce un nou crah imobiliar. Specialiştii avertizează că piaţa de profil dă deja semne de prăbuşire, pentru că vânzările de locuințe au scăzut drastic în mai multe orașe din țară, exact ca în 2008. Iar analiştii nu mai au niciun dubiu că ne aflăm într-un moment de răscruce, chiar înainte de o ieftinire a proprietăţilor imobiliare. Românii sunt deja speriaţi de înăsprirea condiţiilor de creditare şi încep să renunţe la ideea de a cumpăra o casă în rate.
În urmă cu un an, orice proiect imobiliar scos la vânzare îşi găsea imediat cumpărători. Conta prea puţin că blocul exista doar pe planşele arhitecţilor. Acum, însă, dezvoltatorii imobiliari sunt îngrijoraţi de numărul tot mai mic de clienţi.
Ramona Ganea, reprezentant dezvoltator imobiliar: Dacă anul trecut am fi vândut acest bloc 100% înainte să fie finalizat, în acest moment îl avem vândut doar 50%.
În luna octombrie a acestui an, la nivelul întregii țări au fost vândute puțin peste 52.000 de imobile, arată datele oficiale ale Agenției Naționale de Cadastru. Mai exact, numărul tranzacţiilor la nivel național în octombrie 2018 este cu peste 9.000 mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut.
Vânzările de locuinţe au început să scadă în lunile de vară. Iar declinul numărului de tranzacţii cu apartamente şi proprietăţi a continuat, după un scenariu care reface evoluţia pieţei imobiliare din urmă cu un deceniu. Sunt reduceri mari, de până la 30% la nivel naţional, cu un vârf de aproape 50% în Bucureşti. Explicaţia:
Ramona Ganea, reprezentant dezvoltator imobiliar: Pe partea de creditare clienţii au câteva necunoscute. De la 1 ianuarie vor intra noile norme BNR privind scăderea gradului de îndatorare, iar probabil mulţi sunt puţin mai speriaţi de faptul că pot pierde avansul sau pot întâmpina dificultăţi la încadrare anul viitor.
-O să fie rău pentru cei tineri dacă nu mai dau credite pentru case.
Nici programul Prima Casă nu îi mai face pe români să cumpere o locuință. La finalul lunii septembrie încă mai erau bănci care acceptau dosare pentru acest program, în timp ce anul trecut, în august, fondurile erau deja terminate. Situaţia dă de gândit analiştilor economici.
Cristian Păun, profesor de economie: În momentul în care cererea pentru apartamente, imobiliare scade, cu siguranţă vom avea de a face cu o prăbuşire de preţuri.
Topul oraşelor cu cele mai scumpe apartamente este condus, în prezent, de Cluj-Napoca. Acolo locuinţele se vând cu peste 1.500 de euro pe metru pătrat, în timp ce în Capitală preţurile sunt mai mici cu aproximativ 200 de euro pe metru pătrat.