Xi Jinping vorbește de "modernizarea" Chinei și "reforme", într-un moment critic de criză imobiliară și șomaj

Data publicării:
xi jinping
Xi Jinping vorbește de "modernizarea" Chinei și "reforme", într-un moment critic de criză imobiliară și șomaj. FOTO: Profimedia Images

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat vineri că guvernul său are în vedere "măsuri importante de aprofundare a reformei", cu câteva săptămâni înainte de o reuniune politică importantă, dedicată principalelor direcţii ale economiei.

China întâmpină dificultăţi în relansarea creşterii economice, după ridicarea la sfârşitul lui 2022 a restricţiilor sanitare stricte instituite împotriva COVID-19. A doua economie a lumii este afectată de o criză în sectorul imobiliar, de un consum în continuare scăzut şi de o rată ridicată a şomajului în rândul tinerilor.

"Lucram astăzi pentru a proiecta şi implementa măsuri importante care vizează aprofundarea reformei pe toate planurile, şi continuăm să extindem deschiderea instituţională pentru a crea un mediu de afaceri în conformitate cu regulile pieţei, a legislaţiei şi standardelor internaţionale", a afirmat Xi Jinping într-un discurs. "Modernizarea Chinei, cu o populaţie de peste 1,4 miliarde de locuitori, înseamnă apariţia unei pieţe gigantice, a cărei dimensiune o depăşeşte pe cea a tuturor ţărilor dezvoltate la un loc. Porţile Chinei se vor deschide întotdeauna mai larg şi nu se vor închide niciodată", a subliniat el, scrie Agerpres.

Pentru Xi Jinping, cuvântul "reformă" este cel mai adesea înţeles în sensul de ajustări economice, mai degrabă decât de schimbări, notează AFP. De asemenea, poate desemna reorganizarea anumitor structuri ale statului sau ale armatei. Autorităţile au adoptat deja măsuri în domeniul imobiliar în ultimele luni pentru a încerca să rezolve criza.

O reuniune importantă a Partidului Comunist Chinez (PCC), consacrată în general orientărilor economice majore, va avea loc în perioada 15-18 iulie, a anunţat joi presa oficială chineză. Analiştii se aşteaptă la măsuri de sprijinire a activităţii în urma acestei întâlniri cheie, care trebuia, iniţial, să aibă loc în toamna anului trecut.
Xi Jinping a vorbit vineri, la Beijing, la o ceremonie care marchează 70 de ani de la iniţierea celor "Cinci principii ale coexistenţei paşnice", unul dintre fundamentele politicii sale externe.

"Vom lucra pentru a găsi soluţii cu caracteristici chineze la dosarele majore şi pentru a avea un rol constructiv", în ceea ce priveşte Ucraina, conflictul israeliano-palestinian şi chiar Iranul sau Afganistanul, a promis preşedintele chinez.

China este criticată cu regularitate de statele occidentale pentru că nu a condamnat niciodată Rusia pentru invadarea teritoriului ucrainean. Cu toate acestea, ea cere respectarea integrităţii teritoriale a tuturor statelor - inclusiv cea a Ucrainei.

De asemenea, gigantul asiatic intenţionează să joace tot mai mult un rol de mediator în conflictele din Orientul Mijlociu.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Țara din Occident unde românii își iau casă cu teren la doar 7.000 de euro: 'La noi nu găsești așa ceva'
Digi FM
“Prima oară când am văzut-o, nu mi-a plăcut deloc de ea”. Iubirea de poveste, de 67 de ani, a Ilenei Stana...
Pro FM
Dana Marijuana trăiește dintr-o pensie de boală, dar face eforturi să-și crească veniturile. Din ce câștigă...
Film Now
De 15 ani, Liam Neeson se plimbă cu aceeași femeie în parc. Acum, actorul și-a făcut curaj și i-a transmis un...
Adevarul
Cine îl poate convinge pe Joe Biden să se retragă din cursa pentru prezidențiale?
Newsweek
Recunoașteți personajul? Actorul ce a rămas profesor de română toată viața. A murit uitat de public
Digi FM
Ileana Stana Ionescu, în 3 scenete de neuitat, alături de Radu Beligan, Nicu Constantin și Ștefan...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Adevărul despre cea mai fierbinte scenă din "Wolf of Wall Street". Ce s-a aflat despre Margot Robbie
UTV
Cleopatra Stratan si Edward Sanda au vorbit despre problemele cu care se confrunta in casnicia lor: „Am fost...