„Pentru ca cel care retrage banii de la bancomat să ştie exact cât îl va costa, va trebui să-şi calculeze singur, în faţa bancomatului, cât înseamnă exact 0,5 la sută din suma pe care o va retrage”, spune Diana Ţăruş, analist financiar.
Şi asta doar în cazul fericit. Dacă scoatem bani de la un bancomat care nu aparţine băncii la care avem cont, nu aflăm comisionul nici ca procent. Aparatul va afişa doar informaţia că există o taxă, pe care o putem afla dacă citim contractul semnat cu banca noastră. Ceea ce puţini oameni fac.
„Nu, încă nu am stat să citesc contractul şi nici informaţiile”, spune clienta unei bănci.
Un simplu avertisment nu este de mare ajutor.
„Aş prefera să am practic acelaşi nivel de informare indiferent de ATM-ul pe care îl frecventez. Ar trebui să fie o democratizare a informaţiilor”, spune Dragoş Neacşu, reprezentantul unui grup bancar.
Acum, o singură bancă dintre cele 40 existente afişează pe ecranele bancomatelor valoarea comisioanelor pe care le percep. Iar o alta, controlată de stat, anunţă procentul.
Majoritatea băncilor au cerut însă păsuire.
„Au invocat motive tehnice, că sunt foarte multe ATM-uri”, declară Marius Dunca, preşedintele ANPC.
Băncile au avut la dispoziţie patru luni pentru a se conforma noilor reguli. Între timp, unele dintre ele au crescut o parte din comisioane pentru a acoperi costul actualizării de softuri pentru bancomate.
„Pentru cardurile de debit sau de credit emise de alţi prestatori de servicii de plată decât cei cărora le aparţin ATM-urile, se va afişa următoarea avertizare: 'Atenţie! - Tranzacţia dumneavoastră va fi comisionată conform condiţiilor din contractul încheiat cu emitentul cardului'”, se arată într-un ordin al ANPC.
Ce riscă băncile?
Dacă o bancă nu respectă noile reguli, atunci ea riscă o amendă de 10.000 de lei. Este practic o sancţiune redusă, având în vedere că o bancă de dimensiuni medii are venituri de milioane de euro.
Băncile au cerut păsuire de o lună sau trei, în condiţiile în care estimau la început că le va lua un an ca să facă schimbarea de soft.
Banca Transilvania spune că va schimba afişajul de la bancomate începând cu 3 martie, dar că va arăta comisioanele ca sume doar pentru propriii clienţi, iar pe restul doar îi va avertiza de existenţa acestora.
Cele mai mari bănci - BCR, BRD şi Raiffeisen - derulează, în prezent, teste pentru aplicarea noilor reguli. Restul băncilor promit doar că se vor conforma noilor reguli.
Între timp, din martie, multe bănci au crescut comisioanele. Cele mai mari creşteri sunt la cele de retragere şi depunere de numerar, precum şi la cele de administrare a cardului, în vreme ce operaţiunile electronice s-au mai ieftinit.
În prezent, românii au 11 milioane de carduri active, iar în total au fost emise aproape 46 de milioane.