Noul preşedinte al României va avea o misiune dificilă, pentru ca va trebui sa lucreze cu un guvern de stânga, cred economiştii băncilor.
„Faptul că partidul de guvernare a pierdut alegerile în pofida unor semne clare că candidatul acestora era cel favorit cred că sugerează că e posibil să avem un Guvern şi mai generos în următorii ani”, spune Vlad Muscalu, economistul-şef al unei bănci.
Deja măsurile sociale luate până acum de Guvern prin majorarea salariilor unor bugetari sau a pensiilor ridică nota de plată la câteva miliarde de lei.
„Discutăm în total de în jur de 15 miliarde de lei care trebuie acoperiţi prin măsuri pe partea de venituri sau pe partea de cheltuieli sau pe ambele părţi ale bugetului”, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
Guvernul nu a recunoscut până acum intenţia de a creşte taxele şi impozitele, deşi au existat informaţii în acest sens. Economiştii cred că un astfel de scenariu este aproape inevitabil.
„Unele decizii care s-au luat în ultimele luni au creat un deficit care va trebui acoperit din venituri în anul 2015. Probabil vom vedea o combinaţie între un deficit mai mare şi creşterea anumitor impozite”, a spus Radu Crăciun, economist-șef al unei bănci comerciale.
Eventualele schimbări politice ar putea duce la o redesenare a majorităţii în Parlament, care să dea o altă componenţă a Guvernului. Deocamdată, însă, prioritatea actualului Executiv ar trebui să fie construcţia bugetului pe anul următor şi reluarea discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional, cred economiştii.