Afacerile din România se împotmolesc în legile fiscale mult prea stufoase. Patronii se plâng c ă trebuie să cunoască în amănunt nu mai puţin de 1.500 de pagini de legi şi norme fiscale - multe dintre ele schimbate la începutul anului. Asta în condiţiile în care, spun ei, recomandarea europeană este ca legislaţia în domeniu să nu depăşească 200 de pagini.
Oamenii de afaceri sunt nemulţumiţi că, de la 1 ianuarie, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, au un volum uriaş de legi de studiat. Au numărat 1.500 de pagini de reglementări. În plus, Fiscul a mai dat în primele trei luni 50 de decizii, care trebuie şi ele ştiute. În plus, noile reglementări îi pun pe drumuri pe patroni.
Gabriel Sincu, consultant fiscal: „Nu fac decât să complice viaţa contribuabililor - în loc să se concentreze pe ceea ce au de făcut, stau şi completează formulare cu nişte informaţii care pentru cei care cu adevărat îşi desfăşoară activitatea în limitele legii nu sunt relevante pentru Fisc”.
Cristian Ştefănescu, patronul unui lanţ de cafenele: „Nu există un birou unic de autorizare pentru orice fel de afacere Numărul de declaraţii care se depun este foarte mare. Ar trebui să existe o integrare mult mai mare între autorităţile statului, fiindcă noi depunem declaraţii cu aceleaşi informaţii în mai multe locuri”.
Şeful Fiscului are un răspuns pentru cei care cer proceduri mai simple.
Dragoş Doroş, preşedintele ANAF: „Suntem în proces de simplificare care nu totdeauna înseamnă date mai puţine, ci poate mai multe”.
La nivel global, România este pe locul 55 din 189 într-un clasament al uşurinţei cu care firmele îşi pot plăti taxele. Potrivit Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, o legislaţie fiscală redusă ar ajuta firmele să-şi dezvolte afacerile. Pe de altă parte, şi alte ţări europene au o legislaţie stufoasă. În Marea Britanie, de pildă, legile ce guvernează taxele numără 17.000 de pagini.