Creșterea prețurilor pentru materialele de construcții este dublată și de o criză a forței de muncă. În 2-3 ani va fi mai simplu să găsim un medic decât un instalator, spun constructorii. Iar România trebuie să facă rapid rost de angajați în acest sector, dacă vrea să implementeze toate proiectele prinse în Programul Național de Redresare și Reziliență.
Pentru asta însă ar fi nevoie de încă 200.000 de muncitori în construcții, potrivit patronatelor din domeniu. Aceastta în condițiile în care sectorul se confruntă deja cu un deficit de circa 100.000 de angajați.
În prezent, pe şantierele din ţară lucrează circa 10.000 de muncitori din Asia, însă în viitor numărul acestora va crește dacă constructorii de la noi nu vor reuși să-i țină pe români în țară și să-i convingă pe tineri să se înscrie la facultățile de profil.
Cristian Erbașu, președintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii: Criza materialelor de construcții e o criză foarte mare, dar limitată în timp, se va reglementa, dar va reveni criza forței de muncă și va reveni mult mai acut și mai apăsat pentru o perioadă mai lungă.
Să luăm aminte că trăim un paradox. În condițiile în care se cer constructori, nu avem, n-avem firme, n-avem studenți la facultate. Piața cere, dar noua generație nu vrea să vină în acest domeniu și trebuie să facem ceva să-i atragem
Poate nu la fel de elegant ca alte domenii, dar dacă nici acum nu realizăm că e extrem de necesar în continuare, să nu ne mirăm că nu lipsa banilor va face ca nici măcar 25% sau 50% din ce ne propunem și am ptuea să facem în România nu vom putea face din lipsă. de forță de muncă.
De 10 ani revin peste tot cu această temă. Din păcate acum ne-ar trebui, mâine sau peste o lună sau un an, sute de mii de specialiști, muncitori calificați, chiar și necalificați. Și aceștia nu vor apărea pentru că ei nu se formează în 2 zile sau 2 ani.
Editor : M.B.