Aproape două milioane de români, dornici să lucreze în afara granițelor, au aplicat la joburi în străinătate în primele zece luni ale acestui an. Cei mai interesați sunt tinerii cu vârste cuprinde între 25 și 35 de ani.
Tot mai mulți români vor să plece la muncă în străinătate, o arată cele mai noi date. Din luna ianuarie și până în octombrie anul acesta, două milioane de români au aplicat pentru oferte de locuri de muncă din alte țări.
Cei mai interesați de joburile din străinătate sunt românii cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani care au aplicat în primele 10 luni ale acestui an la peste 850.000 de oferte de locuri de muncă.
Pe locul doi sunt cei mai tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani ce au aplicat în aceeași perioadă la 450.000 de oferte.
Foarte aproape de primele categorii se regăsesc cei cu vârste între 36 și 45 de ani cu peste 380.000 de aplicări.
Cele mai căutate ţări: Germania, Marea Britanie, Olanda
În paralel, românii de peste 45 de ani sunt cei care iau mai greu decizia. Cu toate acestea, de la începutul anului și până acum, peste 220.000 au căutat oportunități de muncă în străinătate. Majoritatea celor care își doresc o carieră în afara țării vor să rămână, totuși, în Europa. Chiar și așa, preferințele s-au schimbat.
Primele trei țări căutate de români sunt Germania, Marea Britanie și Olanda.
Acestea sunt urmate de Franța, Polonia, Belgia și Spania.
Ultimele în preferințele românilor sunt Arabia Saudită, Canada, Qatar, Cipru şi Statele Unite al Americii.
Cele mai căutate domenii: vânzări, sectorul bancar, contabilitate
Dacă vorbim despre domenii, în topul celor mai căutate se regăsesc vânzările, domeniul bancar si cel al contabilității. Imediat după, românii sunt interesați să profeseze în străinătate în sfera managementului, transportului, turismului sau în domeniul construcțiilor.
În tot acest context, specialiștii anunță că planurile celor care pleacă la muncă în străinătate nu sunt temporare și că cei mai mulți dintre ei emigrează definitiv.
Economist: Există încă mari condiţii ca populaţia României să fie tentată să plece în exterior
Economistul Mircea Coşea a declarat la Digi24 că opţiunea românilor pentru locuri de muncă în străinătate este cauza faptului că măsurile care se iau în ţar sunt insuficiente şi pentru că nu există o politică demografică adecvată.
"S-a crezut că dacă se măresc lefurile mulţi vor rămâne, nu e aşa. În România nu există siguranţă, este o populaţie stresată, sub impulsul unor noutăţi care ne sperie, de la cutremure, boli până la nesiguranţă politică. Există încă mari condiţii ca populaţia României să fie tentată să plece în exterior.
Cei care se vor întoarce o vor face în proporţie infimă, pentru că, odată plecaţi, îşi caută o viaţă unde să poată să rămână, să înceapă să fie ai celor de acolo.
Deocamdată nu conştientizăm că principala problemă nu e autostrada sau spitalul, ci demografia.
În România se vor întâmpla lucruri grave, pentru că din 1990 nu a existat o politică demografică coerentă", a explicat Mircea Coşea.
Redactare: G.M.