"În ultimele 12 luni, apartamentele s-au scumpit, chiar dacă într-un ritm diferit, în toate cele trei orașe analizate. Tendința ascendentă a pretențiilor proprietarilor a fost susținută de majorarea cererii, în vreme ce oferta (analiza ia în calcul oferta de apartamente vechi din cele trei piețe) a dat semne clare de scădere (cu o singură excepție)", se arată în analiza citată, informează Agerpres.
Potrivit indicelui Imobiliare.ro, Cluj-Napoca este, în prezent, cea mai scumpă piață rezidențială a țării. La finele lunii mai, prețul solicitat de vânzători ajunsese la 1.209 euro pe metru pătrat util — valoare cu 13,9% mai mare decât cea valabilă în mai 2015, respectiv 1.061 de euro pe metru pătrat.
"Această evoluție a avut loc în contextul în care, în primele cinci luni ale anului, volumul de noi anunțuri de vânzare pe segmentul apartamentelor a scăzut cu 19,1% față de anul precedent. Pe de altă parte, la capitolul cerere, datele Imobiliare.ro arată un salt de 38,4% al numărului de potențiali cumpărători (cea mai mare creștere dintre cele trei orașe analizate)", se arată în comunicatul citat.
Bucureștiul, cu o valoare medie de 1.126 de euro pe metru pătrat util, avea în mai apartamente disponibile spre vânzare (noi și vechi) cu 6,6% mai scumpe față de perioada similară a anului trecut, când ajungeau la 1.056 de euro pe metru pătrat. Și aici s-a înregistrat o scădere cu 16% a anunțurilor de vânzare în ianuarie-mai 2016 (comparativ cu intervalul similar din 2015), în timp ce nivelul cererii a crescut cu 9,2%. Ca volum, Capitala domină orașele secundare, având de 5 ori mai mulți cumpărători decât Clujul sau Timișoara.
Pe categorii de apartamente, 38% dintre bucureșteni vizează locuințe cu două camere, 31% sunt interesați de trei camere, 18% ar opta pentru o garsonieră, 11% pentru patru camere și 2% pentru cinci camere.
"Ca preț, cea mai mare parte din cerere (47%) este concentrată pe intervalul 50.000-100.000 de euro, segment care a consemnat o creștere de 12,9% în ianuarie-mai 2016 (față de anul precedent). Pe de altă parte, 36% dintre potențialii cumpărători sunt interesați de oferte mai mici de 50.000 de euro (după un avans de 3,6% raportat la 2015). Nu în ultimul rând, segmentul de la 100.000 de euro în sus atrage 17% din cererea actuală de apartamente, după un salt de 26,7% în primele cinci luni din 2016", mai reiese din analiza citată.
Timișoara este singurul oraș în care indicele Imobiliare.ro a consemnat luna trecută un recul, de 0,7%, coborând astfel sub pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat atins în aprilie. Cu toate acestea, prețul mediu solicitat în prezent de vânzători, respectiv 993 de euro pe metru pătrat util, este cu 13,5% mai mare decât cel valabil în urmă cu un an (875 euro pe metru pătrat).
Pe de altă parte, Timișoara este singura piață dintre cele analizate care a înregistrat o creștere a numărului de oferte noi de vânzare comparativ cu anul trecut (7,3%). Avansul consemnat la capitolul cerere, de 16,1%, îl depășește însă pe cel al ofertei — fapt ce explică, cel puțin parțial, evoluția pozitivă a prețurilor, se mai arată în analiza menționată.