Băncile vor continua să joace şi anul acesta un rol foarte important pe piaţa imobiliară. Accesul din ce în ce mai greu la creditele în euro pune şi mai mare presiune pe dezvoltatori şi pe proprietarii care vor să vândă să mai lase din preţ.
„Atâta timp cât cererea va scădea, cu siguranță prețurile vor fi în scădere continuă. Dacă cererea va crește, cu siguranță prețurile se vor stabiliza sau chiar vor crește un pic. Dar se pare că, deocamdată, cererea este în scădere”, explică Codruţ Cioncu, consultant imobiliar.
2013 se anunţă a fi anul leului pentru creditare, întrucât tot mai multe bănci vor decide să ofere numai credite ipotecare în lei celor care au în plan să îşi cumpere o locuinţă. Totodată, dobânzile aproape duble la împrumuturile în lei față de cele în valută își vor pune accentul asupra pieței imobiliare.
„Sunt deja câteva bănci care au întrerupt creditarea în euro şi oferă exclusiv credite în lei. Acest lucru, coroborat cu dobânzile diferenţiate între cele două monede, ar putea însemna o scădere a preţurilor imobilelor, în primul rând, pentru că, fiind o dobândă mai mare, un client poate obţine o sumă mai mică din partea băncii ca credit”, afirmă Liviu Andrei, director la Alliance Finance Broker.
Spre exemplu, la un venit de 3.000 de lei, o familie de două persoane care nu mai are alte credite poate lua cel mult 54.000 de euro printr-un credit în moneda europeană. În aceleaşi condiţii, la un credit în lei poate obţine doar echivalentul a aproape 47.000 de euro, adică mai puţin cu aproximativ 14%.
Cea mai mare scădere de preț o vor avea anul acesta apartamentele din blocurile vechi. Analiștii imobiliari vorbesc de o reducere de 10 până la 12 procente, adică de aproximativ 100 de euro pe metrul pătrat. Astfel, în Capitală, prețul unui metru pătrat util va ajunge să coste circa 900 de euro.
„Preţurile scad atunci când nu există cumpărători dispuşi să ofere preţul cerut. La nivel economic, maecroeconomic să spun, și nu doar în România, ci şi la nivel european și la nivel global lucrurile nu au mers înspre bine. Şi asta s-a văzut şi în puterea de cumpărare în volumul de cumpărători dispuşi să plătească preţul cerut”, apreciază Adrian Irimescu, director general imobiliare.ro.
Transformarea programului Prima Casă în Noua Casă, care va permite doar achiziția de locuințe noi, va genera o scădere la preţul apartamentelor vechi. Mulţi proprietari vor fi dispuși să lase la preț.Guvernanții nu au anunțat însă şi data la care programul va intra în vigoare. Din această cauză, unii constructori, care au deja un stoc foarte mare de locuințe nevândute, vor fi dispuși să facă oferte mai avantajoase. Doar așa, spun analiştii, vor putea ieși din blocaj și vor putea demara noi proiecte.