Foto: Gov.ro
Forumul la care vor participa şefii de guverne din 16 ţări central şi est-europene şi reprezentanţii a peste o mie de compani este la a treia ediţie. Precedentele două au avut loc la Budapesta, în 2011, şi la Varşovia, anul trecut. Iar după întâlnirea de anul trecut, anunţul a fost că Beijigul va direcţiona 10 miliarde de euro în investiţii către aceast regiune a Europei.
Şi chiar dacă s-a scurs puţin timp, banii chinezeşti nu îşi fac apariția în cantităţi uriaşe. Investiţiile în toată regiunea sunt mai mici decât cele făcute către o ţară occidentală de linia a doua, precum Austria.
La discuţiile de acum, România se duce cu aceleaşi propuneri puse pe masă şi la ediţiile trecute: proiecte de autostrăzi, centrale electrice, canalul Siret- Bărăgan, reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Toate presupun cifre uriaşe, de ordinul miliardelor de euro. Însă, istoric, China este un investitor mărunt în România.
Contacte pentru a atrage investiţii din China au existat. Nimic nu s-a concretizat. În urmă cu doi ani au apărut informaţii că grupul ZTE ar fi interesant să deschidă o fabrică în România. Nu s-a mai auzit nimic. O companie chineză a depus o ofertă pentru construcutia autostrăzii între Comarnic şi Braşov. S-a retras.
Investitorii chinezi au mers să vadă despre ce este vorba la proiectul hidrocentralei de la Tarnița. Au plecat aşa cum au venit. Pentru dezvoltarea unui nou grup la termocentrala de la Rovinari s-a semnat un memorandum cu o companie chineză, dar proiectul este în faza studiului de prefezabilitate.
Experienţele nu sunt plăcute, dar nu sunt nici definitorii pentru viitor. Lucrurile se pot schimba. Şi un rol important îl pot avea oamenii noi de la putere la Beijing. În toamna anului trecut s-au schimbat liniile în fruntea Partidului Comunist chinez. Şi s-au schimbat şi strategiile, noua putere este deschisă spre modernizare, spre o nouă abordare a relaţiilor internaţionale.
Dar oricare ar fi perspectiva de la Beijing, rămâne o constantă - vagoanele de yuani nu vin doar în schimbul unui zâmbet frumos. E nevoie de mai mult de atât.